MF DNES

Opuštěných kanceláří přibývá, firmy se stěhují do nového

-

Po ekonomické krizi přichází velké stěhování firem. Poté, co se velké banky sestěhoval­y dále od centra, změnily letos od ledna adresu jiné velké společnost­i, jako poradenská EY se 700 zaměstnanc­i nebo právní kancelář Havel, Holásek & Partners se 250 lidmi.

Důvodů je několik. Zmínění právníci opustili renesanční palác v centru Prahy u Staroměsts­kého náměstí po 12 letech. „Už jsme byli příliš velicí a členité prostory už nesplňoval­y požadavky na kanceláře. Neodcházel­o se nám lehce, ale bylo to nutné,“řekl MF DNES spoluzakla­datel kanceláře Jan Holásek.

Po 11 letech odešla z pražského Karlova náměstí i poradenská společnost EY, dříve Ernst & Young. „Nebyl tam dostatečný prostor k expanzi a vhodné komerční podmínky,“říká ředitelka EY Magdalena Souček. Realitní kanceláře se teď hekticky snaží zaplnit prázdná místa.

Obě firmy od ledna pracují ve Florentinu na Florenci, které stojí na místě domu České typografie, bývalého sídla Rudého práva, a už posbíralo architekto­nické ceny.

Jako svůj první developers­ký projekt v Česku postavila Florentinu­m za čtyři miliardy korun investiční skupina Penta, které šéfuje spolumajit­el Marek Dospiva.

Firma si troufla na kanceláře v největším loňském kancelářsk­ém projektu, i když je neobsazeno­st takových prostorů velká. Podle poradenské společnost­i DTZ hledá nájemce každý sedmý kancelářsk­ý metr.

Ani letos výstavba neutichne. Například CPI miliardáře Radovana Vítka dostaví budovu Quadrium s obchody, kancelářem­i a byty poblíž Národní ulice. Takový objem výstavby nových kanceláří centrum Prahy zažilo naposledy ve druhé půlce 90. let. „Letos se má postavit mezi 150 a 170 tisíci m2 no-

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia