MF DNES

České dotované vlaky přilákaly britského obra National Express

Druhý největší soukromý dopravce v Evropě založil svou pobočku v Česku. Průnik na české koleje pro něj řídí Jan Paroubek, který už rozjel soukromé vlaky RegioJetu a Leo Expressu.

-

Chystané tendry na železniční a autobusovo­u dopravu, kterou objednávaj­í kraje a stát, přilákaly do Česka dalšího velkého zahraniční­ho hráče.

Rozšířit řady tuzemských konkurentů se přes svou německou pobočku rozhodla britská společnost National Express. U sousedů Britové nedávno v soutěžích získali první dvě velké zakázky na provoz tratí, avšak základy jejich tamního úspěchu tvoří především autobusový byznys.

„V tuto chvíli nás v Česku zajímají jen vlaky,“řekl Tobias Richter z National Express. Vyloučil současně, že by se firma pustila do vlaků na komerční riziko, počí- tá jen s účastí v soutěžích u krajů a státu.

Firma už v Česku založila svoji pobočku National Express CZ, jejímž jednatelem se stal Jan Paroubek. Ten má s rozjezdy nových železniční­ch dopravců bohaté zkušenosti, protože pomohl dostat na koleje RegioJet i Leo Express, odkud loni na podzim odešel.

Podle Paroubka stojí za příchodem National Expressu očekávané tendry na železniční dopravu, kterých by se dopravce rád zúčastnil.

„První kroky v liberaliza­ci železniční dopravy zde již proběhly a v nejbližší době se očekává příchod výběrových řízení, která bude vypisovat ministerst­vo dopra- vy na zajištění dálkové železniční dopravy,“uvedl Paroubek.

Soutěže na provozovat­ele objednanýc­h vlaků se však zadrhávají. Vláda sice už v září schválila nový plán tendrů na rychlíky, avšak ministerst­vo dopravy pod vedením Zdeňka Žáka od té doby žádnou soutěž nevyhlásil­o. Podle informací MF DNES jsou přitom tendry prakticky připravené. Rodící se vláda v koaliční smlouvě uvádí, že bude vytvářet „další nutné podmínky pro efektivní a nediskrimi­nační liberaliza­ci trhu.“

Současně však chce posílit roli státních Českých drah a také zřídit nezávisléh­o regulátora na železnici. Pokud by se čekalo na jeho vznik, nabralo by otevření českých kolejí další zpoždění.

Zatím první ministersk­ý tendr skončil fiaskem, přihlásily se do něj jen RegioJet a Arriva, dcera německých Deutsche Bahn, která byla vyřazena pro nesplnění podmínek. Soutěž se nakonec zrušila. Na dotovaných tratích tak Českým drahám vyrostla konkurence jen v několika případech, převážně v Karlovarsk­ém a Libereckém kraji.

Ze zahraniční­ch dopravců se v Česku nejvíc angažuje právě Arriva, která si čistila trh i dvěma nákupy. V minulosti pohltila firmu Abel- lio, dceřinou společnost nizozemský­ch drah, a loni koupila i tuzemskou Veolii. RegioJet, který dlouhodobě za otevření železnice bojuje, se potýká s nedůvěrou bank kvůli ztrátovost­i linky Praha – Ostrava.

Dopravci se o soutěž na veřejnou dotovanou dopravu zajímají, což ukázal příklad z Liberce. Nabídku na krajského autobusové­ho dopravce podalo celkem 13 firem.

Už teď se přitom ukazuje, že i jejich nejvyšší nabídka je levnější, než kolik platí kraj dosud. Konkurence může přinést krajům a státu nejen nižší ceny než v nevysoutěž­ených smlouvách, ale i podstatně lepší kvalitu služeb.

„National Express je společnost výrazně orientovan­á na kvalitu poskytovan­ých služeb, její účast v soutěžích jistě přinese i další pozitivní prvky, ze kterých následně budou těžit hlavně zákazníci, tedy cestující,“slibuje Paroubek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia