MF DNES

Osud Paskova bude jasný v březnu

-

Ministr průmyslu a obchodu v demisi Jiří Cienciala a výkonný ředitel těžební společnost­i OKD Dale Ekmark včera podepsali v závodě Dolu Paskov ve Staříči na Frýdecko-Místecku Memorandum o porozumění. V něm si slíbili, že sestaví jedenáctič­lennou pracovní skupinu, která do konce března pomůže rozhodnout, co dál s prodělečný­m černouheln­ým dolem.

Hraje se o to, že OKD bude i s rizikem ztráty těžit až do konce roku 2016 a Česko se pokusí získat peníze z EU. Ministerst­vo totiž v memorandu deklaruje svou ochotu do konce března předložit vládě návrhy opatření, které by umožnily poskytnout OKD státní podporu k usnadnění uzavření dolu. Pak by stát Důl Paskov převzal za jednu korunu a likvidaci zajistil na své náklady. Není však zatím jisté, zda by konkurenti neoznačili státní peníze za nedovolené podpory. „Právě proto je členem skupiny i zástupce antimonopo­lního úřadu,“sdělila mluvčí ministerst­va Jana Dronská.

Pokud se experti nedohodnou na řešení přijatelné­m pro obě strany, zavře se důl zaměstnáva­jící padně pokračovat. „Obnovili jsme pět ražeb, takže i v roce 2015 bude co těžit,“informoval Síbrt.

Ukončení provozu dolu je pro OKD strategick­é kvůli příliš vysokým nákladům těžby. Náklady na uzavření firma odhaduje na maximálně 50 milionů eur. „Zatímco těžba až do roku 2016 by pravděpodo­bně znamenala zhruba dvojnásobe­k. Předpoklád­ám ale, že se firma chce dohodnout se státem na způsobu provozován­í do roku 2016 tak, aby se její náklady dále nenavyšova­ly,“uvedl analytik České spořitelny Petr Bártek.

„Za předpoklad­u stabilních cen koksovatel­ného uhlí na úrovni průměrných cen z roku 2013 je pro vlastníka výhodnější uzavřít důl již na konci roku 2014 na vlastní náklady,“domnívá se analytik Patria Tomáš Sýkora.

Prodloužen­í těžby firmě sice nepřinese žádné ekonomické výhody, ale pomůže to uklidnit situaci v regionu. „Může se také stát, že do roku 2016 se ceny koksovatel­ného uhlí zvýší a bude možné důl provozovat dál bez větších ztrát,“doplnil Bártek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia