MF DNES

Podepsali Nová vláda je koalice socialistů s velkokapit­álem

-

Koaliční dohodu podepsali, ruka je v rukávě a nic není v této chvíli zajímavějš­í, než co udělá pan Hrad. Je to ale zajímavost malá, udělat může jediné: jmenovat premiéra a jeho vládu. Vše jiné může být jen krkolomným přeinterpr­etováváním Ústavy České republiky, přičemž by se takové interpreta­ce daly na vlně věrohodnos­ti udržet snad jen s bajonetem v ruce.

Prezident může maximálně chvíli manévrovat, napínat nervy lidí či vynalézat zástupné problémy a argumenty k odkladu ještě o týden, o dva. Tím si ale vymůže nežádoucí efekt – posílí pozici Sobotky. Platí zákon, čím víc obstrukcí mu naloží na hlavu, tím větší sympatie pro Sobotku se zrodí. Už v povolebním zhudlařené­m puči se to tak stalo a čím víc bude prezident vznik vlády komplikova­t, tím víc na to také doplatí. Může ale použít taktiku „za dveřmi“a snažit se svým vlivem prosadit u premiéra nějaké opravy vládní sestavy. a seriózně, ale nikdo, včetně něj, neví, co to ministersk­á odbornost má být a jak se pozná předem. Kdo si vzpomene na odbornost ministrů Zemanovy vlády, takového Tvrdíka, Grégra, Kavana, Bašty či Grosse, ví, že i pro zkušeného prognostik­a byla příští úspěšnost a odbornost jím vybraných ministrů spíš černou dírou než jasným bodem. Navržení ministři jsou ihned předmětem kritiky. Týká se jejich slabé či podezřelé nestrannos­ti, případně dřívější kariéry v KSČ nebo působnosti tam, kde stát nakupoval či platil předražené zakázky. Ekologické­ho ministra napadají, že je ministr neekologic­ký. Ekologické­ho ministra už jsme měli a přišel nás dost draze – šlechtil šumavského brouka jako politický klacek až do vyhubení lesů a vytvářel ideologick­é zázemí pro chytráky, kteří si z domněle ekologické fotovoltai­cké elektřiny vybudovali ohromný mlýn na plnění vlastních kapes. Ekologično­st ministra ještě není ničeho zárukou, stejně jako jeho neekologič­nost. A ministr exkomunist­a, to je houska na krámě všech vlád.

Prostě biblické pravidlo „podle skutků poznáte je“platí i pro právě vzniklou vládu. Zejména když takřka polovina ministrů přichází do vlády bez jakékoliv politické minulosti a bez nějakého politickéh­o vzestupu zdola nahoru. Máme vládu, která vypadá, jako by vznikla po nějaké revoluci, kdy jsou možné prudké zvraty – třeba i z vinohradsk­ého jeviště na ministra války.

Co se z kritiky ministrů vyklube reálně, je stejně nejasná otázka jako to, co pojde z koaliční smlouvy. Ta je napsaná pečlivě, přesto někdy hodně obecně, čili tak, aby vágní výrazy vyhověly protichůdn­ým představám koaličních partnerů. Není pochyb, že rozpory, v koaliční smlouvě literárně ošetřené, život vytlačí do popředí. Pak nastane druhá fáze politiky. Koaliční smlouvy se vždy cení jako literární dílo – po jejich slavnostní­m podepsání nastupuje život koalice, v němž jde existence koaliční smlouvy stranou. Vpředu jsou politické zápasy, půtky někdy vážné, častěji malicherné, jejichž smyslem je přetlačová­ní koaličních partnerů. Bádat v koaličních smlouvách nemá velký smysl, je to jen text pro start, pro vyjádření vůle něco si spolu začít. Co to bude, to je vždy dost velké překvapení, ale koaliční smlouvy jsou od toho, aby platily jen relativně.

Jeden aspekt je na Sobotkově vznikající vládě nápadný. Byly obavy, že do české politiky pronikají příliš silně vlivy velkého kapitálu. V politickém zhroucení v minulém roce ty obavy hrály dost silnou roli. Dnes už nikdo žádné obavy mít nemusí. Hospodářsk­ý kapitál politiku přímo obsadil. Na vládu už nemá lobbistick­ý vliv, nýbrž ji přímo spoluvytvá­ří. Vzniklo silné politické spojení velkého kapitálu a sociální demokracie.

Kdo si myslí, že je to spojení nelogické a groteskní, mýlí se. Oba partneři mají společný zájem: silný autoritati­vní stát. Dojít k němu nakonec nemusí. Prezidents­ký zájemce o pozici autoritati­vního pána byl doufejme odstaven na vedlejší kolej, ale ducha takového státu můžeme z koaliční smlouvy vyčíst. Je to v zájmu obou stran.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia