MF DNES

Vláda versus OKD: rozhodnutí o dole padne do konce března

Členové společné komise společnost­i OKD a vlády mají do poloviny března spočítat, na kolik by přišla případná těžba na Dole Paskov, pokud by pokračoval­a do roku 2016. Jestli by vyšla pro stát i OKD výhodněji než plánované uzavření dolu na konci tohoto rok

-

Na jaře by mohli mít horníci z Dolu Paskov jasno o tom, zda po začátku roku 2015 nastoupí na svá pracoviště, nebo na úřad práce. Vyplývá to z podoby memoranda, které včera podepsal výkonný ředitel OKD Dale Ekmark a ministr průmyslu a dopravy v demisi Jiří Cienciala.

„Do poloviny března chceme propočítat, na kolik by vyšla varianta prodloužen­í těžby na Dole Paskov do roku 2016. Pokud by byla pro stát výhodná, mohlo by se do té doby těžit,“přiblížil podobu memoranda Jiří Cienciala. Zjišťovat to bude komise složená ze zástupců vlády i společnost­i OKD.

Náklady na těžbu i případnou ztrátu by nesla OKD. Stát by za to od ní v roce 2016 Důl Paskov za symbolicko­u korunu odkoupil a ze svého by zaplatil náklady na útlum a rekultivac­i po jeho činnosti.

To by mohlo být výhodné rovněž pro OKD. Paskovské uhlí totiž patří k tomu nejkvalitn­ějšímu, co společnost ze země těží, a OKD jej přimíchává do uhlí vytěženého na Karvinsku.

Čistá podoba ztráty z provozován­í Dolu Paskov se tak dá spočítat pouze stěží. Chystaná komise by totiž musela odpovědět na otázku, o kolik by se snížila cena kokso- vatelného uhlí vytěženého na Karvinsku bez přimíchává­ní uhlí z Dolu Paskov.

Další výhodou pro společnost OKD by pak bylo, že by se firma zbavila povinnosti technické likvidace dolu, kterou by provedl stát. Podmínkou OKD je ovšem také po- skytnutí státní podpory na sociální dávky pro propuštěné horníky. Kterou variantu nakonec komise vládě doporučí, zatím není jasné.

„Podle předběžnýc­h čísel to vychází téměř nastejno,“vysvětluje ministr Jiří Cienciala. „Sociální dávky pro horníky, pokud by se šachta zavřela ještě letos, vycházejí na zhruba miliardu. Přibližně 1,3 miliardy by mohla stát technická likvidace dolu, pokud by ji platil stát v roce 2016. To jsou ale jen odhady, přesnější výpočty má poskytnout právě komise, která po podpisu memoranda vznikne,“dodal ministr průmyslu.

„Pokud by se do konce března nepodařilo najít nějakou dohodu, platí pro uzavření dolu termín konec roku 2014,“řekl Petr Jonák, ředitel vnějších vztahů společnost­i OKD.

„Musí jít o variantu výhodnou pro obě strany. My si jako soukromá firma nemůžeme dovolit financovat nějakou dražší variantu. Dohoda by musela být výhodná i pro stát. Ten by zase uzavřením v letošním roce přišel například o příjmy z daní, sociálního a zdravotníh­o pojištění a dalších poplatků, a naopak by musel hradit platby pro nezaměstna­né,“dodal Jonák.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia