MF DNES

Od vítězství v úvodní etapě Rallye Dakar dělilo Lopraise deset vteřin

-

Sto osmdesát kilometrů jely posádky v úvodní etapě Rallye Dakar na plný plyn. A v cíli první rychlostní zkoušky nejtěžší světové maratonské soutěže byl v kategorii kamionů velmi blízko triumfu pilot Aleš Loprais.

Jezdec frenštátsk­ého Loprais Tatra Teamu zaostal za vítězným Ajratem Mardějevem z Ruska, který jede s kamazem, o pouhých deset vteřin!

„A mohlo to být i zlato nebýt jedné malé navigační chybičky,“líčil z Argentiny Aleš Loprais. „Ale ve srovnání s továrním týmem Kamaz a ostatní velkou konkurencí je to velmi krásný výsledek.“

Dakar tak začal pro Lopraise parádně. „Rozjel se... A rozjel jsem se i já, respektive my, v osobním životě,“řekl Aleš Loprais, který se těsně před Vánocemi stal otcem. „Tohle symbolické etapové stříbro bych chtěl věnovat synu Alexovi a také jeho úžasné mamince. I když jsem jim chtěl vybojovat zlato, a že bylo sakra blízko,“líčil Loprais a pokračoval: „Věřím, že ještě chvíli počká a že se nám to s Královnou

podaří.“Ovšem úspěch na Dakaru nebude pro Lopraise ani pro nikoho jiného vůbec jednoduchý. Organizáto­ři totiž už před startem prohlási- li, že 36. ročník proslulé soutěže bude velmi náročný. „Bude to nejtěžší Dakar od přesunu do Jižní Ameriky,“konstatova­l šéf závodu Etienne Lavigne.

Kamiony musí zdolat 5 213 měřených kilometrů, motocyklis­té 5 228 km a automobily 5 522 km. Celkem urazí účastníci na cestě z Argentiny přes Bolívii do Chile během čtrnácti dnů více než devět tisíc kilometrů.

A nejde jen o vzdálenost­i. Už dnes budou závodníci ve třetí eta- pě projíždět kolem vulkánu Aconcagua, jehož vrchol je ve výšce 6 962 metrů nad mořem. Kamiony a automobily zavede trasa do výšky přes tři tisíce metrů nad mořem, vůči motocyklis­tům byli pořadatelé ještě tvrdší – jejich trasa vede až do výšky 4 300 metrů nad mořem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia