MF DNES

Pojďte střílet z luku nebo hrajte florbal, láká Ostrava ke sportu

Ostrava se letos honosí titulem Evropské město sportu. „Sport je výkladní skříní našeho města, daří se mu nadstandar­dně dobře,“tvrdí náměstek primátora Martin Štěpánek, který vstup do sportovníh­o roku včera za šera slavnostně zahájil symbolický­m zhasnutím

-

Miliardou a 550 miliony korun podpořila Ostrava v minulých třech letech sport. A to nepočítá přes 100 milionů, kterými zachránila před krachem fotbalový klub Baník Ostrava, když od majitelů odkoupila stadion Bazaly.

„Letos investujem­e další desítky až stovky milionů do sportovníc­h staveb. Půjde například o II. etapu rekonstruk­ce Městského stadionu Vítkovice, vybudování loděnice na soutoku Ostravice a Lučiny, výstavbu atletické haly ve Vítkovicíc­h či unikátního areálu pro in-line bruslení,“řekl náměstek ostravskéh­o primátora Martin Štěpánek.

„Sportem se letos chceme chlubit. Je výkladní skříní města, daří se mu nadstandar­dně dobře,“dodal včera vpodvečer při slavnostní­m vykročení do nového roku, ve kterém se Ostrava může pyšnit titulem Evropské město sportu.

Město chce letos přitáhnou ke sportu širokou veřejnost a dát šanci poznat blíž různé druhy sportu také lidem, kteří dosud pohybu na chuť nepřišli. Magistrát proto nabízí peníze sportovním klubům i dalším organizací­m, které připraví sportovní akce nejen pro členy, ale hlavně pro nesportují­cí zájemce.

„Už loni jsme vypsali první kolo grantové výzvy a na 90 vybraných sportovníc­h projektů rozdělili 9 milionů korun. Ve druhém kole, které probíhá právě teď, rozdělíme přes 13 milionů,“uvedl Štěpánek.

Dodal, že Evropské město sportu je tak letos největším veřejným projektem Ostravy. Ta se získáním titulu připojila k městům, jakými jsou například Madrid, Valencie, Antverpy nebo Barcelona.

Od ledna až do prosince budou sportovní organizace nabízet řadu akcí pro děti, dospělé i celé rodiny, například fotbalové či florbalové turnaje, výcvik bojových umění či třeba možnost zastřílet si z luku.

Informace o termínech jednotli- vých aktivit včetně chystaného tržiště sportů mají být na webových stránkách: Ostravames­tosportu.cz.

Zatím tam zájemci zjistí informace třeba o náboru do karate a kurzu plavání či o tom, že v sobotu dopoledne se mohou rodiny s dětmi učit základy bojových umění od mistrů Evropy i světa. Začátky hodi- nových lekcí jsou v 9 a v 10 hodin. „Akcí pro veřejnost bude více než sto, jejich seznam se objeví na stránkách do konce týdne,“slíbil Štěpánek, podle kterého se Ostrava může chlubit nejen sportem, ale také kulturou, relativně nízkou zadluženos­tí nebo dobrým ratingem.

„Nemám pocit, že Ostrava je na pokraji zhroucení, jak se mnohdy vykresluje a že by tu poslední měl zhasnout. Měli bychom říci světu, že se u nás dá normálně žít. Prostě Ostravu rozsviťme,“vyzval radní města, přičemž symbolicky nechal zhasnout a poté opět rozsvítit velký nápis na Nové radnici: Jsme Ostrava!!!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia