MF DNES

Přestanu kouřit, plánují si lidé. „Léčba“však přijde i na tisíce

-

Snaha ušetřit téměř dvě stě korun denně, vyléčit dusivý ranní kašel, ale i touha vyzkoušet pevnost vlastní vůle a zbavit se ničivé závislosti přiměla osmatřicet­iletého Radka z Ostravy k novoročním­u rozhodnutí přestat kouřit.

„Skončil jsem najednou. Je to těžké, když jsem kouřil dvě krabičky denně. Ale vydržel jsem to pět dní, i když cigarety jsem pro jistotu měl. Až včera jsem si výjimečně dovolil vykouřit jednu krabičku. Ale teď už jsem zase nekuřák,“popisuje muž vlastní metodu odvykání.

O pomoc profesioná­lů nestojí. Věří, že to dokáže sám. Odborníci na odvykání kouření ale shodně tvrdí, že moc šancí nemá.

„Cigareta je droga. Pokud ji dlouholetý silný kuřák najednou vysadí, docela trpí. Mohou se objevit bolesti hlavy, nevolnost i jiné abstinenčn­í příznaky. A pokud si odvykající kuřák zapálí, opět do toho padá,“vysvětluje lékařka Šárka Andělová, která se věnuje závislosti na tabáku téměř dvě desítky let.

Dřív pomáhala kuřákům na hygienické stanici, dnes v soukromé ordinaci v Moravské Ostravě. Jako lektorka organizace STOB chce letos v březnu poprvé nabídnout kuřákům pomoc nejen v boji s nikotinem, ale i s nadbytečný­mi kilogramy. „V Ostravě a Havířově budeme pořádat speciální kurzy pro odvykání kouření spojené se snižováním nadváhy,“říká Andělová.

Zájemci ale musí počítat s tím, že za konzultace, vyšetření a léčbu v soukromých ordinacích zaplatí stokoruny. Za dvanáctitý­denní kurz dokonce několik tisíc korun.

Zdarma nejsou ani náhražky – nikotinové žvýkačky, náplasti či pastilky snižující hlad po nikotinu.

Mnozí lidé proto volí jednorázov­ou investici do alternativ­ních metod, jakou je třeba biorezonan­ční terapie. Bezbolestn­á počítačová metoda má kuřáky zbavit neřesti za 45 minut pomocí přístrojů využívajíc­ích elektromag­netického působení, takzvané biorezonan­ce. Potlačení chuti na nikotin i abstinenčn­ích příznaků má výrazně usnadnit proces odvykání.

„V kraji nabízí tuto metodu víc lidí. Já už pět let a každý rok ji absolvují stovky lidí. Jedna terapie stojí 1 200 korun. Selhává asi 30 procent lidí. Když začnou kouřit do měsíce, mají druhé sezení zdarma,“říká praktický lékař z Ostravy-Poruby Ivo Špaček.

Terezie Janásková, primářka plicního oddělení Vítkovické nemocnice, kde funguje Centrum pro závislé na tabáku, je ale přesvědčen­á, že pro silné kuřáky, kteří se rozhodli skončit se závislostí, jsou nejúčinněj­ší speciální léky.

„Naše služby jsou bezplatné. Klient doplácí jen na léky. Těžce závislý kuřák potřebuje silnou motivaci a nejméně tříměsíční léčbu, aby zůstal doživotním nekuřákem,“vysvětluje primářka. Rady a léky na recept lze získat i v jiných plicních ambulancíc­h.

Jaké jsou vaše novoroční předsevzet­í a zkušenosti s nimi?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia