MF DNES

Důlní elektrikář létá a fotí z výšek

-

Pracuje na šachtě, nejlépe si ale Jiří Vašátko odpočine ve výškách při létání. A s foťákem v ruce.

Nedávno snímky, které amatérský fotograf pořídil při letech motorovým padákem nad Rychvaldem, našly nečekané uplatnění. Vznikl z nich kalendář, který zástupci radnice zdarma darovali všem obyvatelům města. „Ty fotky mě uchvátily. Přinášejí zcela jiný pohled na život ve městě. Věřím, že zaujmou každého rychvaldsk­ého patriota,“řekla rychvaldsk­á starostka Šárka Kapková.

A příznivé ohlasy od místních má také Jiří Vašátko. „Koho teď v Rychvaldu potkám, říká, že kalendář je super,“usmívá se autor fotografií, který pracuje jako elektrikář v Dole Darkov.

Poprvé létání okusil už v osmnácti. Tehdy do vzduchu vyrážel na rogalu. Pak ale přišla odmlka – a znovu začal pravidelně do výšek vyrážet až před asi čtyřmi lety na motorovém padáku. Nelétá kvůli adrenalinu, ale jednoduše proto, že se ve výškách cítí dobře a pomá- há mu to odreagovat se od starostí. A není náhoda, že nejčastěji létá právě nad Karvinskem. Má to tam totiž radši než třeba v horách. „Když fotit hory, tak skalní města nebo například Alpy. Jinak ale horská krajina nabízí pohledy, které mi připadají všední. Karvinsko se mi líbí víc. Je tady spousta hezkých domů a vůbec je to tady takové různorodé,“líčí Vašátko, který zítra oslaví jednapades­áté narozeniny.

Létá celoročně, když jsou dobré meteorolog­ické podmínky. Třeba i teď v zimě, když příliš nefouká. „V létě je to ale lepší. I kvůli tomu, že později zapadá slunko. Jakmile zapadne, nemůžou motorové padáky do vzduchu,“zmiňuje muž.

K létání na padáku se roky snaží přemluvit i manželku. Zatím bez úspěchu. „Když nám bylo osmnáct, začínali jsme spolu na rogalech. Pak ale přišly děti a ona létání nechala. Dnes už se jí do vzduchu moc nechce.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia