MF DNES

Klienti na úřadu neuspěli, o dávky se ale podle ředitelky bát nemusí

-

(ČTK) Změna počítačové­ho systému na úřadu práce podle ředitelky jeho krajské pobočky v Ostravě Yvony Jungové v žádném případě neohrozí výplatu sociálních dávek. Podle klientů, kteří včera úřad navštívili a obávají se, zda peníze dostanou včas, jsou ale s novým systémem potíže.

„Nový ještě neběží a starý už neběží, nám bylo řečeno. Nevyřídila jsem nic, dávky nevědí vůbec, kdy budou vyplácet,“řekla Kateřina Placková, která má dvě malé děti a na sociálních dávkách je závislá. Minulý měsíc je dostala až 20. prosince. Úředníci ale podle ní dělají, co mohou. „Bylo mi řečeno, že mám sledovat televizi. Příští měsíc mám přijít s dalšíma papírama, ale kdy budou vyplácet, to nevědí. Bohužel, ten nový systém ještě nejde,“dodala Placková.

Také další klientka úřadu práce, paní Elen, se u přepážky dozvěděla, že nový systém zatím nejede. „Jsou to jenom počítače a oni jsou taky jenom lidé. Já jsem vždycky dostala to, co jsem měla dostat, tak jak to má správně být, takže za- tím mě to nějak nepostihlo až tak extrémně. To spíš ty maminky na mateřských, co jsem se doslechla, tam je problém,“popsala.

Ředitelka Jungová ale ujišťuje klienty, že dávky nejsou ohroženy. Úřad podle ní pracuje ve standardní­m režimu. „To, že se budou převádět data do jiného systému, naprosto neohrožuje výplatu dávek, ať už jakýchkoli­v. Nehledě na to, že část dávek státní sociální podpory vůbec nemění systém vyplácení, takže absolutně není důvod k žádné panice,“řekla Jungová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia