MF DNES

Nejtepleji bylo na Štěpána, v Porubě měli 13 °C

-

(žah) V prosinci tam průměrná teplota obvykle čítá -4,5 stupně Celsia. Během posledního prosince se ale na Lysé hoře teploměry trochu „zapotily“, naměřily o více než tři stupně tepleji. Stala se tak místem, který se od normálu v kraji odchýlil vůbec nejvíce.

„Nadprůměrn­ě teplá zima se za poslední měsíc nejvíce projevila v nejvyšších polohách. Největší rozdíl v prosinci máme z Lysé hory. Ve srovnání s dlouhodobý­m průměrem tam bylo o 3,4 stupně tepleji,“ upřesnil vedoucí oddělení meteorolog­ie a klimatolog­ie ostravské pobočky Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu Pavel Lipina.

Na Lysé hoře to je třetí nejvyšší prosincová průměrná teplota za celou dobu pozorování. Počasí se tam hodnotí už 112 let. A teplejší Vánoce tam měli jen v letech 1934 a 2006.

Vysoko nad průměrem si však stojí celý kraj. Prosincový průměr převýšil normál na všech dvaadvacet­i stanicích, na nich se na severu Moravy a ve Slezsku měří teplota vzduchu. Hodnoty byly o 2,5 až 3,4 stupně nad dlouhodobý­m průměrem.

Úplně nejteplejš­ím dnem byl druhý svátek vánoční. „Vůbec nejvyšší hodnotu jsme 26. 12. naměřili v Ostravě-Porubě, a to 13 stupňů Celsia. Těsně za ní byly Bohumín a Mošnov, obě místa s 12,9 stupni,“řekl Pavel Lipina.

A i po Novém roce teplý trend pokračuje. Rekordy hromadně padly opět v neděli 5. ledna. „Nej- tepleji bylo v Lučině na Frýdecko-Místecku, naměřili jsme tam 12,6 stupně Celsia. Padl tam rekord 10,3 stupně z roku 1988,“upřesnil Lipina.

Doplnil však, že lednové teplotní rekordy už se v nejvyšších polohách tak výrazně neprojevuj­í. Na Lysé hoře bylo sice v neděli nad nulou, naměřené maximum činilo 3,6 stupně Celsia. Teplotní rekord pro tento den je tam však vyšší, v roce 1962 tam rtuť teploměru ukázala dokonce 5,7 stupně Celsia. Ostrava podala k Nejvyššímu správnímu soudu kasační stížnost kvůli zamítnutí žaloby na stát za znečištěné ovzduší. Městský soud v Praze se žalobou Ostravy poprvé zabýval loni v březnu, ale zamítl ji, protože podle něj nebyla podána v zákonné lhůtě. Město však s tímto odůvodnění­m nesouhlasi­lo a obrátilo se tehdy na Nejvyšší správní soud, který rozhodl, že se žaloba musí projednat znovu. Soud proto žalobu znovu řešil v říjnu, ale ani tehdy s ní město neuspělo. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia