MF DNES

Ježci nespí, stromy kvetou, příroda má v lednu jaro

-

Ještě pár týdnů při těchto teplotách a zblázní se úplně. Zatím má příroda jen první symptomy. Pupeny a květy na stromech a keřích, nezazimova­né jezevce či ježky i houby na loukách a v lesích.

„Stačila víkendová procházka a přinesla jsem si klíště,“diví se Ostravanka Ivana Nováková. Ačkoliv je v přírodě často, v lednu se jí podobná věc stala poprvé. Podle odborníků se ale není co divit. Teploty vysoko nad nulou vybízejí malé členovce k aktivitě.

„ Jakmile teplota stoupne nad pět stupňů Celsia, klíšťata začínají být aktivní. V lednu k takové situaci dochází zřídka, ale letošní neobvyklé počasí tomu nahrává,“komentuje přední český odborník na klíšťata Bohumír Kříž ze Státního zdravotníh­o ústavu.

Pozor by si lidé měli dávat především na osluněných plochách na krajích lesů či na mýtinách. Z tak časné aktivity klíšťat se dá podle Kříže předpoklád­at, že klíšťat bude v sezoně 2014 opravdu hodně. „Jejich vývojový cyklus se skládá ze tří stadií, v nichž se musí nasytit krví. Když začínají už v lednu, cyklus se tím urychlí,“potvrdil Kříž, že se klíšťata budou pravděpodo­bně rychleji množit.

Příroda teď zažívá časné jaro. „Kvete nám například jasmín malokvětý, a narašila dokonce i jedna sakura, což je opravdu neobvyklé,“uvádí například vedoucí arboreta v Novém Dvoře na Opavsku Dalibor Lička. Teplé počasí v botanické zahradě probudilo i vilíny a lýkovce.

„Rostliny tyto teploty chápou jako časné jaro. Pokud by přesahoval­y 10 stupňů ještě více než týden, mohou začít pučet i broskvoně a meruňky. Případný mrazík by pak napáchal velké škody, poškodí květní pupeny,“upozornil Lička na nebezpečí pro ovocné stromy.

V záchranné stanici v Bartošovic­ích na Novojičíns­ku zase zažívají nápor ježků a netopýrů. „Teplo přináší trošku komplikace se zvířaty, která by normálně zimovala. V tomto počasí neusnou,“komentuje vedoucí záchranné stanice Petr Orel s tím, že se tam pracovníci momentálně starají už o osmdesát ježků.

V ostravské zoo se venku prohánějí sloni, levharti a lvi, čerstvého vzduchu užívají i opice. A místní pracovníci pozorují změnu i na lidech. „Teplé počasí se projevuje i na návštěvnos­ti. Už teď během prvních lednových dnů přišly přes čtyři tisíce lidí. Toto číslo přitom bývá rekordní i pro celý leden,“říká mluvčí zoologické zahrady Šárka Kalousková.

Ven mohou vyrazit i houbaři. „Běžně se objevuje penízovka sametonohá, na Štědrý den jsem nasbíral dvacet deka,“uvádí kopřivnick­ý mykolog Jaromír Durček. Kromě této zimní houby se ale stále drží i ty podzimní.

„Nezamrzlo, takže podzimní druhy rostou stále dál. Na loukách například čirůvky,“doplňuje Durček.

Jen ptačí říše zatím na teplo nijak nereaguje. Ornitolog Jakub Stančo však upozorňuje, že do budoucna by i ona mohla. „Zatím panuje normální zimní situace. Kdyby však podobné počasí vydrželo až do konce ledna, byl by to problém. Někteří ptáci by se mohli začít vracet ze zimovišť,“avizuje Stančo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia