MF DNES

Kněz, který zdolal Poslední vrchol

-

(spa) Měl ve zvyku vystoupit až na vrchol a sloužit tam mši. V únoru 2009 při sestupu z hory Moncayo zahynul. Jeho příběh nazvaný Poslední vrchol uvede zítra do českých kin osobně režisér Juan Manuel Cotelo, filmař, novinář a stejně nadšený horolezec jako hrdina jeho snímku, španělský kněz Pablo Domínguez Prieto.

„Dnes je doba, kdy se kněží veřejně křižují. Když o nich budu hovořit naopak v dobrém, ukřižují za to pro změnu mě,“prohlásil režisér před dokončením dokumentu, který uspěl zejména ve španělsky mluvících zemích. „Vyprávím totiž o člověku, který nebyl pederast, sukničkář či zloděj, ale ani misionář působící kdesi v džungli nebo zakladatel nové církve,“vysvětlil dokumentar­ista svou riskantní sázku na portrét běžného duchovního, jenž prostě pomáhá – a proto- že ho neprovázej­í skandály, nikoho nezajímá a nemluví se o něm.

Ovšem Pablo Domínguez Prieto, který zemřel v pouhých dvaačtyřic­eti letech, nebyl tak docela „obyčejný“kněz. Rodák z Madridu zís- kal doktorát z filozofie i teologie, studoval mimo jiné v německém Münsteru, působil v redakčních radách časopisů i na několika univerzitá­ch, kde jako hostující profesor přednášel mimo jiné etiku a logiku. Právě v oboru logiky jej uznávali za specialist­u – a zároveň, jak dokument dokládá ze vzpomínek kolegů, přátel či studentů, k jeho základním lidským rysům patřila srdečnost. S výjimečným intelektem se podle nich pojil charakter „jemného velkoryséh­o člověka.“

A zejména milovníka hor, který si právě na zasněženýc­h vrcholech přál zemřít. Co se přihodilo při sestupu z více než dvoutisíco­vé hory, lze se pouze dohadovat. Mrtvá těla dvou horolezců byla nalezena v oblasti Circus San Gaudioso zhruba ve výši 1 900 metrů; vše nasvědčova­lo tomu, že si způsobili zranění při pádu ze svahu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia