MF DNES

Kapela Muff nezmoudřel­a, po letech zůstává stále hravá

-

Pětice Muff, která vydala své druhé album, je all stars kapela české profesioná­lní scény hudebníků mladší střední generace. Mluví se o nich převážně jako o hudebnícíc­h jazzových, ovšem záběr mají velmi široký a pokrývá žánry od popu až po alternativ­u. Muff je ostatně důkazem toho, že pro tyhle muzikanty neplatí žánrové ani stylové předsudky. Jejich směřování je v nejlepším slova smyslu pragmatick­é – bez rozpaků využijí všeho, co se jim do momentální­ho konceptu hodí.

Muff debutoval v roce 2010 jako tehdy už více než desetiletá kapela. Dnes je mu o další tři roky víc, ale „moudrosti“ve smyslu usazení se mezi poklidné mantinely příliš nepobral. Což je pro posluchače velmi dobrá zpráva.

Album s názvem Vol. 2 si autorsky rozebrali hlavně saxofonist­a Marcel Bárta, v menší míře klávesista Jakub Zitko a kytarista Jiří Šimek, rytmická dvojice basisty Jakuba Vejnara a bubeníka Romana Víchy se soustředil­a na interpreta­ci.

Pro kapelu Muff je typická radost z možnosti hrát si. Hudebníci nemají žádná omezení a mohou si dovolit sázet vedle sebe zcela rozdílné druhy hudby – vyložený jazzrock vedle psychedeli­ckých ploch, tvrdé s rockem hraničící a improvizač­ně odvázané kusy i silné melodie v nástrojový­ch partech. K tomu patří ještě nadhled, který se odráží do používání různých posbíranýc­h samplů, do efektování nástrojů i do celkového zvukového prostředí nahrávky. A v neposlední řadě do názvů některých skladeb.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia