MF DNES

Hadamczik bere do Soči svého zetě a Nedvěda

Hokejový trenér Alois Hadamczik způsobil poprask nominací pro olympijský turnaj. Opomněl pár hráčů, kteří vynikají v NHL. Hudler, Vrbata či Hejda chybějí. Kouč překvapivě vybral vítkovické­ho beka Barinku. Kapitánem bude Plekanec.

-

Před 20 lety sahal hokejista Petr Nedvěd po zlaté olympijské medaili. Ve finále proti Švédsku mu utekla těsně, až při penaltovém rozstřelu, který rozhodla slavná Forsbergov­a klička jednoručka.

Za pět týdnů se na turnaj s pěti kruhy ve znaku vrátí. Tentokrát ovšem nenastoupí za Kanadu, jejíž občanaství přijal po emigraci v roce 1989, nýbrž za rodné Česko.

Legendární Jaromír Jágr tak v nároďáku v Soči nebude jediným čtyřicátní­kem. S kumpánem Nedvědem v 90. letech válel v NHL za Pittsburgh. Na superprest­ižní akci na pobřeží Černého moře se znovu mohou sejít v jedné lajně.

Nedvědův osud se stává jedním z nejpoutavě­jších příběhů, které budou český tým provázet.

Centr libereckýc­h Bílých Tygrů nedávno na přípravném Channel One Cupu zazářil. A vtipkoval, že v Soči zůstane s kanadským i českým pasem, aby byl k mání pro šéfy obou týmů. Sáhl po něm Hadamczik.

„Mě nikdy nezklamal, má příkladné chování a prokazoval obrovskou radost z hokeje,“řekl kouč na tiskovce v Praze. „Stále stačí v bruslení a dává góly.“

Jágr se na Nedvěda při včerejším telefonátu s Hadamczike­m ptal. „A Jaromír tvrdil, že je to podle něj velmi dobrá volba. Pro Petra svědčilo i to, že s Jardou Jágrem mají velmi dobrý vztah,“prohlásil trenér.

Každé nominaci předcházej­í tisíce zasvěcenýc­h tipů. A následují ji výtky ve stylu: Jak je možné, že nejede ten či onen?

Hadamczik ukázal, že má vskutku osobitou vizi. Rozhodl se, že ne- využije šikovné forvardy Hudlera (Calgary) s Vrbatou (Phoenix), kteří ve svých klubech v NHL náleží mezi tahouny. Nepovolal ani zadáka Hejdu, jenž v silném Coloradu pod koučem Royem zažívá asi životní sezonu. Pozvánku marně vyhlížel i Polák ze St. Louis, další osvědčený krotitel soupeřovýc­h hvězd. „Nechci se vyjadřovat k hráčům, kteří na seznamu nejsou,“pravil Hadamczik.

Vsadil na veterána Tomáše Kaberleho (Kladno), Krajíčka (Minsk) a Rozsívala, jenž v této sezoně nemá jisté místo v sestavě Chicaga. Nejvíc překvapil zařazením vítkovické­ho obránce Barinky, manžela své dcery, jehož lze stěží považovat za premianta extraligy. Ve Vítkovicíc­h je v tomto ročníku až třetím nejvytěžov­anějším mužem.

Hadamczik přesto věří, že na jedinečném turnaji, který startuje 12. února, Barinka obstojí: „Má smůlu, že je můj příbuzný. A že bude kritizovan­ý. Ale nejsem alibista. Kdybych nedal na svůj názor, nedošel bych ve své kariéře ze druhé národní ligy až k nároďáku.“

V neděli se radil se svými asistenty a manažerem Lenerem a shodli se, že Barinka si výborně rozumí s Krajíčkem a že do Soči mají letět jako dvojice. Proto na poslední chvíli spadl pod čáru Čáslava.

Češi začnou misi na úpatí Kavkazu mačem se Švédskem. Po dni volna následují střety s Lotyšskem a Švýcarskem. O medailích se rozhodne během bleskového turnaje, který zabere 12 dní.

Nominace musí být zveřejněny nejpozději dnes. Třeba USA je oznámily už minulý týden a diskuze se točila okolo nevybrání kanonýra Ryana. „Nehledali jsme nejlepší hokejisty, ale tým, který má největší šanci na zlato,“prohlásil David Poile, americký generální manažer.

Kanadský výkonný ředitel Steve Yzerman řekl: „Nejhorší je doba po oznámení nominace. Pět nebo šest týdnů sedíte, zadržujete dech a poslouchát­e, jak do vás všichni tepou, protože jste nevzal toho nebo tamtoho.“

Tohle období teď musí přestát i Alois Hadamczik.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia