MF DNES

Ondřej kdo? Palát je nominační senzací

-

(nem) Je to kouzelný příběh – přesně takový, jaké mají v zámoří rádi. Když se útočník Ondřej Palát loni na jaře chystal na zápas nižší soutěže AHL, zazvonil mu mobil a ozval se legendární Steve Yzerman: „Sbal si věci, zahraješ si za první tým.“

Jenže Palátova premiéra v NHL v dresu Tampy Bay narazila na zádrhel. „Vždyť já neměl ani oblek, ani košili,“líčil Palát. Na farmě si do té doby vystačil s teplákovko­u.

Společensk­ý oděv, jenž je v NHL běžnou součástí dress codu, si rychle obstaral. A v elitní lize se tak rychle zabydlel, že si jej reprezenta­ční kouč Alois Hadamczik dokonce vybral do sestavy pro olympiádu v Soči. Jméno Ondřej Palát v ní zní senzačně!

„Viděli jsme ho hrát na vlastní oči a byl skvělý. Mluvil jsem s generálním manažerem Tampy a on říkal, že u něj je problém v tom, že ho chtěli do čtvrté lajny, ale on už je v první. Chceme od něj, aby byl v Soči agresivní v bruslení,“řekl včera kouč Alois Hadamczik

Co do hokejového umu je 22letý odchovanec vítkovické­ho hokeje v nominaci zaslouženě. Jeho výhodou je chytrost, spolehlivě brání, umí i zaútočit. Je univerzáln­í, zručný – to je jeho charakteri­stika.

„Máme tu pár kluků, co se náhle objevili a zvládají NHL velmi dobře,“pochvalova­l si na podzim Patrik Eliáš a kromě Tomáše Hertla a Radko Gudase zmínil i Paláta.

Ten si po své první trefě v NHL schoval puk a dopřál skleničku vína s rodiči – šťastnou shodou náhod za ním zrovna byli v Americe.

Ale jinak v Palátově kariéře o náhody nejde, spíš o dřinu, píli. Až 208. pozice na draftu jej nepředurčo­vala k velkým věcem, pomohlo mu však prostředí v AHL. Třeba v minulé sezoně vyhrál v dresu Syracuse Crunch jako teprve druhý Čech v historii bodování Calderova poháru, tedy play-off soutěže.

Tohohle kluka už pak bylo zbytečné nechat dál otloukal v nižších soutěžích. V tomto ročníku NHL odehrál za Tampu Bay dosud 42 zápasů se slušnou bilancí 7+12, navrch posbíral 11 plusových bodů.

„Většinu času jsme u bazénu,“smál se Palát, když jej Lightning na jaře povolali a on si spolu s dalšími mladíky užíval nejen NHL, ale rovněž slunné Floridy. Slunce nad ním svítí dál. To hokejové.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia