MF DNES

Jak jezdíte metrem: na Rittiga, či na Janouška?

-

Starý vtip z pražské MHD získal včera nový kabát. Jezdíte na Rittiga, nebo na Janouška? Tedy: platíte za jízdu tramvají nebo metrem papírovou jízdenkou, či Opencard?

Před dvěma lety se začaly rozkrývat podrobnost­i o kontraktu Dopravního podniku, které zavdaly podezření, že na papírových lístcích nevydělává pouze jejich dodavatel. Tím, kdo si také přišel na své, měl být podle Nadačního fondu proti korupci Ivo Rittig.

„Dopravní podnik platil 37 haléřů za každý lístek firmě Neograph. Ta předala 17 haléřů firmě Cokeville Assets. Existuje však poradenská smlouva mezi ní a lobbistou Ivo Rittigem. Je pravděpodo­bné, že příjemcem peněz byl on,“popisoval Bob Fliedr z Nadačního fondu proti korupci.

Příběh předražený­ch jízdenek na městskou dopravu se ale začal psát už dřív, v roce 2007.

Tehdy dopravce hledal nového dodavatele lístků. Renomovaná papírenská firma Neograph měla uzavřenou zprostředk­ovatelskou smlouvu s tajemnou firmou z Britských Panenských ostrovů Cokeville Assets (CA). V ní se podle dřívějších zjištění ČT zavazuje, že pokud CA zajistí firmě kontrakt s Dopravním podnikem, bude jí Neograph přeposílat sedmnáct haléřů z každé prodané jízdenky. V led- nu dopravce kontrakt skutečně podepsal.

Sedmnáct haléřů se na první pohled může zdát jako nicotná částka, jenže ročně se prodá zhruba 40 milionů lístků, celkem jde tedy o milionové částky. Bývalí manažeři DP se hájí, že tehdy odhalili rozsáhlé padělání lístků a vhodné zabezpečen­í prý nabízel právě Neograph. „Posudek soudního znalce do- poručil jako dodavatele Neograph,“řekl již dříve exšéf firmy Martin Dvořák.

Zato advokát Václav Láska, kterého město do DP vyslalo prověřit podezřelé smlouvy, neváhal nazvat systém, který zde fungoval, zločinecko­u skupinou. „Dosavadní kroky policie tomu i napovídají: v první vlně obvinila osoby, které se podílely na vyvádění peněz z DP. Teď to vypadá, že obvinila ty osoby, které praly výnosy z trestné činnosti. To je jasné rozdělení rolí, je to organizova­ná zločinecká skupina,“řekl včera advokát.

Láskovi nešlo jen o kauzu Neograph, prověřoval i další podezřelé zakázky. „Systém praní peněz byl jeden. Existovala četná struktura společnost­í rozmístěný­ch v daňových rájích – ty vedly ke dvěma třem mateřským firmám. Cílem bylo dostat peníze inkasované českou firmou od DP do zahraničí k mateřské firmě. Odtud si je vzala fyzická osoba skrze smlouvu o poradenstv­í,“tvrdí Láska. Jmenovat Rittiga odmítá. Když to udělal dříve, dostal od Advokátní komory ČR pokutu 200 tisíc korun.

Někdejší ředitel Dvořák označuje Láskova tvrzení za blábol. „Myslím, že dneska už je naprosto zřetelné, že žádná organizova­ná skupina v DP nebyla,“říká Dvořák. Očekává, že jeho obvinění bude staženo. „Ve spise není důkaz, že by došlo ke škodě či porušení zákona. K nejnovější­mu zatýkání se nemohu vyjadřovat, nevím, zda ve spise není nový důkaz. Ale nepředpokl­ádám to. Byla to zase jen teatrální akce pro veřejnost,“dodal Dvořák. Smlouvu s Neographem ukončil Dvořák ještě jako šéf DP. Nyní jízdenky dodává státní tiskárna cenin za cenu o 28 procent nižší. Nechtěl bych říct, že to trvá dlouho. Nám se podařilo něco zdokumento­vat. Policie k tomu však musí přidat další poznatky a doladit vše tak, aby se to dalo použít jako důkaz před soudem. A to není vůbec jednoduché. Naše zjištění vypadají na první pohled jednoznačn­ě. Zbývá tam ale hodně prostoru, který je třeba doplnit a doložit, což je právě prací poli- Je to první krok. Státní zástupce to ještě musí dotáhnout k obžalobě a pak teprve bude na řadě soud. Může to ještě dopadnout všelijak, proto bych byl opatrný. Ale po pravdě, radost z toho mám. Zajímavé by bylo zjistit, jakou roli v celém případu hrála politická reprezenta­ce hlavního města. Nevěřím, že by tehdy vládnoucí politici nevěděli, co se v Dopravním podniku děje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia