MF DNES

Zločinec Vaš je podplukovn­ík. Degradujte jej posmrtně, žádají

Podnět, aby Karel Vaš, odpovědný mimo jiné za smrt generála Píky, byl posmrtně zbaven hodnosti, dostalo ministerst­vo obrany. „Degradoval se sám svým životem,“říká syn jeho oběti Milan Píka.

-

PRAHA Degradace. To je jediný trest, který Karla Vaše, jednoho z nejbrutáln­ějších komunistic­kých zločinců, může ještě stihnout.

Někdejší komunistic­ký prokurátor Vaš zemřel před rokem a čtvrt v 96 letech a za své zločiny nebyl nikdy potrestán. Soud sice konstatova­l jeho vinu a podíl na vraždě generála Heliodora Píky, ale trest mu neuložil. Zůstala mu i hodnost podplukovn­íka.

Na ministerst­vo obrany se už s podnětem k degradaci Karla Vaše obrátil šestašedes­átiletý teolog Leo Ge, který má česko-čínské kořeny. A jeho rodina byla také komu- nistickým režimem pronásledo­vána. „Je to důležité proto, že smrtí nic nekončí. I po smrti neseme následky svých činů. A jestli byli mnozí in memoriam povýšeni, tak ti, kteří poskvrňují čest armády, by neměli být jedním dechem jmenováni s těmi, kteří skutečně čestně bojovali,“vysvětluje Ge.

„Degradace by byla naprosto v pořádku. Je to jediné minimum, které na něj může dopadnout,“říká někdejší disident Jiří Gruntorád, který si také myslí, že ministerst­vo by takový krok mělo zvážit.

„Teoreticky by bylo skutečně v pravomoci ministra degradovat podplukovn­íka. Ale musíme věc napřed nechat posoudit právníky, zda je něco takového možné. Potřebujem­e k tomu oficiální podnět, pak se tím budeme zabývat,“vysvětluje mluvčí ministerst­va obrany Jana Zechmeiste­rová.

Ge zatím na ministerst­vo poslal jen obyčejný e-mail. Na druhé straně ministeršt­í úředníci se mohou touto otázkou začít zabývat sami. Ale museli by také začít přemýšlet nad tím, zda se tím nespustí příval žádostí ke zkoumání dalších a dalších zločinců (větších či menších), kteří jsou v encykloped­iích uváděni s vyšší či nižší vojenskou hodností.

Na generála to například dotáhl Alexej Čepička, někdejší komunistic­ký politik a zeť Klementa Gottwalda. Což je jen jeden příklad z tisíců.

„Já osobně si myslím, že klíčové je zaměřit se v této chvíli na potrestání těch, kteří jsou ještě naživu,“říká historik Pavel Paleček, který o zločinném životě Karla Vaše natočil film.

Upozorňuje navíc, že otázka degradace může být právně složitá právě kvůli Vašovu odsouzení neodsouzen­í. Ačkoli soud konstatova­l, že se na vraždě Heliodora Píky podílel, dospěl k závěru, že čin je promlčený.

Syn popravenéh­o generála Milan Píka je přesvědčen, že Vaše už za jeho činy odsoudil Bůh. „Degradoval se sám svým životem,“řekl Milan Píka.

„Ta degradace měla proběhnout už dávno. Myslím si však, že gesto jeho dcery, která otcův majetek dala na dobročinné účely, má větší význam,“přemýšlí Leo Žídek z Konfederac­e politickýc­h vězňů.

Luděk Navara

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia