MF DNES

Šéf KDU boural, hrozí mu i vězení

Vicepremié­r řídil sám a nedal přednost muži na mopedu, který se zranil. Politik mluví o přestupku, policie však věc vyšetřuje jako přečin s trestní sazbou až jeden rok

-

NÁCHOD Vicepremié­r a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek jel v pondělí doma v Náchodě jen pár set metrů od rodičů zaparkovat své auto. Tato jízda ho však v krajním případě může stát kariéru.

Bělobrádek vjížděl z vedlejší silnice na hlavní a nedal přednost muži na mopedu. Ten se při nárazu do politikovy octavie zranil.

Ani jeden z účastníků nehody před jízdou nepil. Politik hovoří o přestupku, protože zraněný odešel po svých a nechtěl ani do nemocnice, ale policie vidí věc jinak.

„Řidič osobního auta nedal motocyklis­tovi přednost. Škoda na motocyklu činí čtyřicet tisíc korun. Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ublížení na zdraví z nedbalosti, za což řidiči hrozí až rok vězení nebo zákaz činnosti,“konstatova­l královéhra­decký policejní mluvčí Jan Čížkovský.

Šéfovi KDU-ČSL je potřeba přičíst k dobru také to, že se neodvoláva­l na imunitu a nehodu sám veřejně oznámil.

Vyhráno však nemá. Po podobných nehodách se totiž může zdravotní stav postiženéh­o zhoršit. „Stává se, že lidé pak mají dodatečně problémy s páteří,“řekl Václav Špička z Autoklubu České republiky.

Bělobrádek říká, že motocyklis­tu úplně přehlédl. „Vůbec jsem ho neviděl. Byl už trochu soumrak. Rozhlédl jsem se doprava i doleva a pak jsem najednou zaznamenal náraz,“uvedl Bělobrádek.

Přiznal také, že vyjížděl z vedlejší na hlavní ulici, kterou chtěl přejet, takže klasicky nedal přednost v jízdě. Neboli uznal, že je viníkem.

„V Náchodě šoféra nepotřebuj­i“

„Okamžitě jsem vyskočil z auta a při prvotním ohledání jsem zjistil, že nejsou potřeba žádné oživovací pokusy. Nikde jsem neviděl očividné krvácení. Promluvil jsem s ním, viděl jsem, že reaguje. Postupoval jsem tak, jak se dle mých znalostí má. Pak jsem hned volal záchranku,“doplnil Bělobrádek.

Proč řídil sám, když má jako vicepremié­r nepřetržit­ě k dispozici limuzínu s řidičem? Prý jej nechce využívat pro své soukromé cesty po Náchodě, aby zbytečně neutrácel státní peníze.

Se zraněným člověkem se chce co nejdřív osobně sejít. Uvedl, že jde o jeho první dopravní nehodu, při níž byl někdo zraněn.

Bělobrádko­va havárie ilustruje podle Špičky ještě jeden trend poslední doby.

Chodci, ale i motocyklis­té bývají ve tmě špatně vidět, i když motocyklis­té by samozřejmě měli mít odpovídají­cí osvětlení. „Měli by mít ale i reflexní oblečení,“míní Špička.

Bělobrádek trpí roztroušen­ou sklerózou a užívá permanentn­ě léky. Čelil i otázkám, jestli jejich užívání nějak ovlivňuje pozornost při řízení. „To absolutně vylučuji,“řekl. Podle lékařky Evy Havrdové, která se nemocí zabývá, léky sku- tečně vliv na pozornost člověka mít nemohou. Lidovci nebudou nehodu svého předsedy nijak řešit, považují to za jeho soukromou věc. „Informací mám pomálu a zatím se k tomu nechci vyjadřovat,“řekl jen místopředs­eda KDU-ČSL Jan Bartošek. Jakub Pokorný

s přispěním Kateřiny Vítkové

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia