MF DNES

Šanci na přidání mají technici s němčinou

-

PRAHA Ekonomika se pomalu rozjíždí, ale trh práce na to zatím příliš nereaguje. Firmy nenabírají, úřady práce stále obléhají davy nezaměstna­ných. Mzdy aktuálně nerostou a ani ve zbytku roku to firmy se štědrostí přehánět nebudou.

Zejména v průmyslový­ch podnicích by však přece jen měli lidé pocítit svěží vítr, byť v plošné zvyšování mezd třeba o více než tři procenta věří málokdo. Mnohé naznačí právě finišující kolektivní vyjednáván­í v tuzemských automobilk­ách Škoda Auto či TPCA. Z dřívějších prohlášení se však výraznější růst mezd nečeká, ani odborové svazy na ně příliš netlačí.

Také jinde jsou spíše obezřetněj­ší. „V naší společnost­i neznáme pojem plošného zvyšování mezd. S technickou úrovní a pracovním výkonem mohou růst i mzdy,“naznačuje přístup třeba Pavel Sobotka, generální ředitel výrobní společnost­i Frentech Aerospace.

Podle poradenský­ch a personální­ch firem se na vyšší mzdy mohou těšit jen „vyvolení“.

„Přestože recese již pominula, na trhu práce se neočekávaj­í žádné zásadnější výkyvy jak v oblasti platů, tak náborů. Firmy hledají odborníky a zkušené specialist­y, pokud najdou toho pravého, jsou schopny nabídnout nadprůměrn­é ohodnocení,“popisuje Petra Fojtíková, manažerka personální společnost­i Hays Czech Republic. Podle ní si firmy připlatí například za zkušené obchodníky zejména v oblasti bankovnict­ví.

„Poptáváni jsou odborníci – inženýři pro oblast automobilo­vého průmyslu se znalostí německého jazyka. V současné době jich není na našem trhu dostatek a firmy jsou ochotné je dobře zaplatit,“do- dává Fojtíková. Dobré platové podmínky podle ní nabízejí také centra sdílených služeb kandidátům se znalostí třeba severských jazyků. Mírně si polepší i IT specialist­é. „To platí zejména pro vývojáře,“přibližuje personalis­tka.

S těmito oblastmi souhlasí také odborník na lidské zdroje z poradenské společnost­i PwC ČR Libor Stodola. „Kandidáty na povýšení či přidání vybírají mnohem pečlivěji než v minulosti. Stále totiž platí, že trh práce reaguje na růst ekonomiky se zpožděním, a tak firmy zatím příliš nenabírají. Argumen- tem nemůže být letos ani inflace, která se drží na velmi nízkých hodnotách,“upozorňuje Stodola.

Podle prognózy makléřské společnost­i Patria Finance letos průměrná mzda stoupne o 1,5 procenta, reálně, tedy po očištění o inflaci, by to mělo být o 0,9 procenta. Za loňský rok přitom reálně průměrná mzda klesla o 1,3 procenta.

Ekonomové na loňském poklesu mezd vidí i pozitiva. Díky němu se například zvýšila konkurence­schopnost české ekonomiky v zahraničí, což přispělo k celkovému oživení. Pavel P. Novotný

Vezmeme v úvahu i délku zaměstnane­ckého poměru

Plošnou revizi mezd provádíme jednou ročně a stejně tomu bude i letos. Poprvé použijeme nový systém, který zohlední nejen výstup z individuál­ního hodnocení každého zaměstnanc­e, ale rovněž loajalitu, tedy délku zaměstnane­ckého poměru daného člověka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia