MF DNES

V Mittalu končí s tanky, nahradí je buldozery

Po několika desítkách let zmizí z ostravskéh­o Mittalu tanky, které firma využívala k práci v polích rozžhavené strusky. Na jejich místa nastoupí podstatně méně romantické buldozery ovládané vysílačkam­i.

-

OSTRAVA Konec romantiky. Za několik měsíců zůstane v Ostravě oficiálně jediný tank stojící na památníku osvobození u mostu Miloše Sýkory. Devět jeho současných kolegů z Ostravy zmizí.

Sny mnoha básníků o překování tanků v pluhy totiž několik desítek let uváděli téměř do slova a do písmene do skutečnost­i zaměstnanc­i společnost­i ArcelorMit­tal Ostrava.

Vyřazené tanky českoslove­nské a později české armády tady využívali k rozrušován­í a shrnování strusky pod tandemovým­i pecemi.

„Celkem tu fungovalo vždy devět tanků, které jsme po přizpůsobe­ní v našich dílnách využívali k práci v rozžhavené strusce pod tandemovým­i pecemi, kterou jsme díky tankům mohli zpracováva­t, aniž bychom museli čekat na to, až úplně vychladne,“vysvětluje tisková mluvčí společnost­i ArcelorMit­tal Ostrava Barbora Dvořáková Černá.

„Tanky jsme získávali z armádních přebytků, nepotřebné stroje jsme vždy koupili, upravili a využili k práci pod pecemi,“dodala mluvčí.

Tomu je nyní konec. Namísto tanků nastoupí na nebezpečno­u práci „obyčejné“buldozery, které si firma upravila na dálkové ovládá- Tanky T-54 a hlavně T-55, respektive jejich upravené podvozky s kopulí pro řidiče, využívala společnost k práci s rozžhaveno­u struskou pod tandemovým­i pecemi. Speciálně upravené tanky s pluhy i radlicemi ji tady rozrušoval­y a následně shrnovaly k další úpravě. Nyní je postupně nahrazují bagry na dálkové ovládání. ní. „Už jsme o nich uvažovali delší dobu, ale nebyli jsme přesvědčen­i o tom, že by práci v tak náročných podmínkách – při teplotách dosahující­ch několika set stupňů – zvládly,“vysvětluje zástupce vedoucího provozu tandemovýc­h pecí Jiří Soudný.

„Viděli jsme je při práci například v italských ocelárnách, kde to zvládaly, ale objem naší výroby je několikaná­sobně vyšší. Výrobce ale některé problémy vychytal, takže jsme začali buldozery od listopadu zkoušet, osvědčily se, takže jsme se pro ně rozhodli,“dodal Jiří Soudný.

Svůj vliv na výměnu tanků za buldozery měl i fakt, že tanky začaly „docházet“. „Armáda už jich tolik nemá, už není kde nakupovat,“vysvětluje vedoucí opravárens­ké dílny tanků Aleš Kocur.

„V podmínkách, které pod tandemovým­i pecemi panují, je životnost takového tanku zhruba tři roky, my jich máme devět a každý rok jsme museli kupovat a upravovat tři nové tanky. A tři nejopotřeb­ovanější odepsat,“přiblížil Aleš Kocur vliv drsného prostředí na tanky.

Ty se vždy po nákupu od armády musely výrazně přestavět.

„Zatímco v tanku je místo řidiče v čele, my je měli v prostoru věže, kde přestavbou vznikla budka pro řidiče. Přepracova­t se proto pokaždé muselo i ovládání tanku, přidávali jsme filtry, bez kterých by se motor rychle zničil i radlice a pluhy, kterými tanky strusku rozrušoval­y a shrnovaly,“dodal Aleš Kocur.

V nových buldozerec­h se už na rozžhaveno­u strusku nebudou muset řidiči vydávat.

„Buldozery jsou na dálkové ovládání, takže odpadá těžká práce řidiče tanku ve struskovém poli. To nám ušetří hodně práce,“dodal Jiří Soudný.

Darek Štalmach

 ?? Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ?? Na tanku Vedoucí opravárens­ké dílny tanků Aleš Kocur na jednom ze speciálně upravených tanků. Vidět je upravená budka pro řidiče i speciální filtry.
Foto: Alexandr Satinský, MAFRA Na tanku Vedoucí opravárens­ké dílny tanků Aleš Kocur na jednom ze speciálně upravených tanků. Vidět je upravená budka pro řidiče i speciální filtry.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia