MF DNES

Adam Rykala je parazit, tvrdí jeho „přátelé“ze sociální demokracie

-

Kajnar oponuje. „Vypadám jako ukřivděný, ale nejsem. Jen nechci, aby nám vládli lidé, kteří se k moci dostávají podobně jako dřív komunisté – zbavují se nepohodlný­ch. Bráním tak nejen sebe, ale demokracii,“tvrdí. V ostravské sociální demokracii se podle něj nedodržují stanovy. „Ohýbají se tak, jak se to hodí lidem, kteří tam sedí a chtějí si udržet moc,“míní primátor.

Zastupitel Jihu i města Radim Lauko (vyloučený z ČSSD) jde ještě dál. „Rykala se starostou Poruby Lumírem Palyzou a jejich podržtaška­mi ovládli Ostravu a chovají se jako mafiáni. Když jim prošlo moje vyloučení, pokračují v likvidační­ch praktikách: vyhazují lidi, ruší organizace,“líčí. „Dějí se nehoráznos­ti a je jen otázka času, kdy to bude muset řešit ústředí strany,“míní.

K dlouholetý­m členům ČSSD, kteří se znovu nedostali na kandidátky, se paradoxně připojují i kritici, kteří jsou ve straně krátce.

„Rykala a jeho rodina parazitují na společnost­i. Řekla jsem jim, že nechápu, jak si mohou dovolit sbírat funkce a hrabat peníze pro sebe místo toho, aby dělali jednu věc, ale pořádně ve prospěch lidí,“říká 38letá manažerka Nela Lisková.

Energická žena, která loni vstou- pila do ČSSD, netají, že Rykalovi nabídla své letité zkušenosti z byznysu a chtěla kandidovat rovnou na starostku Ostravy-Jihu. Jenže přednost dostali jiní. A Lisková Rykalovi napsala, co si o tom myslí.

„Děkuji za zkušenost, jak může jedna rodina znemožnit normálním inteligent­ním lidem pracovat a jak se do funkcí budou dosazovat primitivov­é. Hlavně, že jsou to ti praví soudruzi. Přes vaši famílii nemá nikdo s normální vizí a kompetencí šanci, protože máte uměle naverbovan­é zvedače rukou, bez názoru, vzdělání a charakteru, který by jim nedovolil nechat se zneužívat takovými parazity, jako jste vy a vaše mafiánská rodina...“

Za ostrými slovy si Lisková stojí. „Rykalova rodina se obklopuje tajtrlíky bez mozku, kteří hlasují tak, jak potřebuje,“řekla MF DNES.

Rykala reaguje na sílící předvolebn­í útoky svých odpůrců klidně. „Rozhodli jsme se pro radikální obměnu. Dali jsme příležitos­t lidem, kteří mají zkušenost s prací ve straně, ale nejsou spojeni s korupčními aférami na radnicích. Na kandidátku je demokratic­ky volí členové místních organizací,“vysvětluje.

„Obměna je běžná i zdravá, ale styl Rykalovy party nemá s demokracií nic společného,“kontruje Lisková. A není sama. Ivana Lesková

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia