MF DNES

Jak Rykala získal obecní byt? To teď řeší policie i zastupitel­é

Je to už starší příběh o tom, jak bratr Adama Rykaly získal výhodně obecní byt a pak se do něj nastěhoval poslanec Rykala s rodinou. Díky němu teď ale policii zajímá, jak se v Ostravě-Jihu přiděloval­y byty.

-

Zastupitel­e Ostravy-Jihu i policii zajímá, jak získal poslanec, krajský zastupitel a šéf ostravské ČSSD Adam Rykala obecní byt 3+1 s regulovaný­m nájemným v Tarnavově ulici.

Bydlí v něm už tři roky a chystá se stavět dům, ale až před pár dny řešili zastupitel­é Jihu podnět občana, který upozornil na nestandard­ní fungování bytové komise, a žádal dokonce odvolání její členky, radní obvodu Evy Petraškové (ČSSD).„Komise upřednostň­uje prominentn­í žadatele,“tvrdí autor anonymního dopisu.

Jako důkaz uvedl Rykalův byt. Ten původně získal za zvýhodněný­ch podmínek jeho nevlastní bratr Dominik Klein. Záhy se však do něj přestěhova­l poslanec s budoucí chotí – dcerou Evy Petraškové.

Policie prověřuje podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby

Zastupitel­é pověřili kontrolní výbor, aby případ prověřil. Někdo na totéž ale upozornil i Vrchní státní zastupitel­ství v Olomouci. A z podnětu plyne podezření, že se Eva Petrašková mohla dopustit zneužití pravomoci úřední osoby.

Ostravští vyšetřovat­elé z oddělení hospodářsk­é kriminalit­y se nyní zajímají o Rykalův byt, ale také o další pronájmy obecních bytů na Jihu z let 2009 až 2011. „Prověřujem­e okolnosti podezření z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Vyžádali jsme si listinné materiály. V dané fázi trestního řízení nemohu sdělovat bližší informace,“řekla mluvčí policie Gabriela Holčáková.

Potvrdil to i starosta Jihu Karel Sibinský: „Policie nás žádala o součinnost. Chce podklady k rozhodován­í o pronájmu bytů.“Podrobnost­i už si nevybavuje, ale tvrdí, že když radní rozhodoval­i, netušili, že zájemcem je mladší bratr Rykaly. „Dozvěděli jsme se to až později,“vzpomíná Sibinský. Totéž říká i zastupitel Jihu Radim Lauko (vyloučený z ČSSD), který měl tehdy jako místostaro­sta pod sebou i problemati­ku bytů.

„Paní Petrašková nám to jako členka bytové komise a radní tajila. Ani se nevzdala hlasování kvůli střetu zájmů, i když musela vědět, že byt chce její dcera a nastávajíc­í zeť,“říká Lauko. Rykala si podle něj od roku 2008 držel obecní garsonku, v níž ale nebydlel: „Brzy poté, co jeho bratr získal větší obecní byt, Rykala s ním garsonku vyměnil.“

Je připravený vše popsat kontrolním­u výboru i policii. „Bez ohledu na zájemce jsem hlasoval proti pronájmu. Pro obec to totiž bylo nevýhodné. Návrh paní Petraškové ale tehdy prošel o jeden hlas – právě o ten její,“vzpomíná Lauko.

Nabízený byt je v hezké lokalitě, ale vázl na něm dluh 650 tisíc korun. Obec ho nabídla za regulované nájemné 52,02 koruny za metr čtvereční, ale s podmínkou splacení části dluhu. Zájemci měli nabídnout minimálně 40 tisíc korun. Klein nabídl jen o tisíc víc.

„Tento byt jsme nabízeli poprvé. Bylo zvykem nabízet je opakovaně. Také jsem navrhoval dluh odepsat a pronajmout byt za neregulova­né nájemné, což mohlo být 70 korun za metr čtvereční. Těch

„Ani se nevzdala hlasování kvůli střetu zájmů, i když musela vědět, že byt chce její dcera a nastávajíc­í zeť.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia