MF DNES

Doživotí pro Matulu! žádala Slavia. Už se na něj zlobí zase

-

PRAHA (tru) Obvykle podobné zákroky končí přeraženou nohou. V pondělí měl slávistick­ý fotbalista Damien Boudjemaa v Teplicích velké štěstí, že po šlapáku domácího kapitána Milana Matuly vyvázl jen s hlubokými krvavými šrámy od kolíků na holeni.

V 83. minutě za stavu 0:0 sprintoval Boudjemaa podél lajny, když ho teplický stoper zakřižoval. Slávista špatně došlápl a ošklivě se mu otočil kotník, vzápětí navíc na jeho holeň doputovala Matulova podrážka. Hrálo se dál. Slávisté byli bez ošetřované­ho hráče v devíti a inkasovali rozhodujíc­í gól.

V reálu se střet zdál být tvrdý, ale ne tak nebezpečný. Až opakovaný záběr ukázal, jak blízko bylo vážné zranění (video najdete na adrese: fotbal.idnes.cz).

Matula soupeře trefil naplno. Nešetrně. Drsně. Boudjemaa netrénuje, čeká na vyšetření. „Budeme čekat, až se někomu po takovém zákroku ukončí kariéra? V zájmu fotbalu by se takové věci měly razantně trestat,“myslí si Jiří Vrba, mluvčí Slavie.

Na tento moment a reakci sudího Martina Nenadála se zaměřila také Dagmar Damková, šéfka rozhodčích. „Zápas zvládl velmi dobře. V závěru ale mohla být udělena červená karta pro Matulu,“řekla Damková. „Šlo o exemplární případ toho, jak je situace vidět v televizi ze zpomalenýc­h záběrů a jak v reálném pohledu ze hřiště, kde se nikdo červené karty nedožadova­l. V televizi skutečně zákrok působil jako surová hra.“

Matula o svém (ne)faulu nemluví. „Nechceme se vyjadřovat,“uvedl Martin Kovařík, mluvčí Teplic.

V tomhle směru není brzy třicetilet­ý obránce „bezúhonný“. Každý jeho tvrdší zákrok budí emoce.

Z dřívějška je známý hlavně kvůli loktu do hlavy explzeňské­ho Petra Jiráčka v roce 2009, za který vyfasoval stopku na 8 zápasů, což byl tenkrát rekordní trest.

Bývalé vedení Slavie pro Matulu dokonce požadovalo doživotní distanc, když tvrdě zezadu srazil záložníka Petra Jandu, jemuž způsobil otřes mozku.

2009 – Petr Jiráček

Za loket do hlavy bývalého hráče Plzně dostal žlutou kartu. Pak trest na 8 zápasů (byl snížen na šest).

2010 – Petr Janda

Zezadu „smetl“slávistu Petra Jandu, který měl otřes mozku. Sám Matula krvácel z ucha, opět žlutá.

2011 – Lukáš Opiela

Po nešťastném střetu měl záložník Mladé Boleslavi zlomenou nohu. Opiela poté řekl, že to byla smůla.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia