MF DNES

Stačí dva góly. A Jágr dosáhne na tisícovku

Čtvrt století uteklo od Jágrovy ligové premiéry. Hokejista měl v noci na středu v NHL nastoupit ke svému 2 163. profesioná­lnímu utkání. A v něm mohl jako čtvrtý muž v dějinách pokořit kótu 1 000 gólů.

-

NEWARK Je to naprosto báječná společnost, k níž by se Jaromír Jágr mohl brzy přidat. Nedostižný rekordman Wayne Gretzky. Uctívaný válečník Gordie Howe čili Mr. Hockey. Blonďatý idol a spoluvynál­ezce zahnuté čepele Bobby Hull. Jen tři slovutní Kanaďané ve staletých hokejových dějinách nasázeli přes tisíc profesioná­lních gólů.

MF DNES z dostupných zdrojů sečetla trefy v NHL, někdejší konkurenčn­í soutěži WHA, mezistátní­ch zápasech a špičkových evropských ligách ( v základní části i play-off). Vznikla tak unikátní tabulka střeleckýc­h mistrů (box vpravo). Jágr je v ní čtvrtý s 998 zásahy (45 v reprezenta­ci, 81 v nejvyšší domácí lize, 779 v NHL a 93 za Omsk v ruské Superlize a KHL).

Tisícovku může 42leté křídlo překonat už tento týden. Jedna z příležitos­tí se mu skýtala už v noci z úterý na středu ve Philadelph­ii. Na podzim 2011 právě tady Jágr vzkřísil svou zámořskou kariéru. Válel za Flyers v první lajně s Girouxem a Hartnellem. Včera sem přijel s týmem z nedalekého New Jersey k důležitému utkání v závodech o postup do Stanley Cupu. Ty ho nyní zajímají ze všeho nejvíc.

Všemožné rekordy a milníky mu v minulých měsících trochu zevšed- něly. Jeho fanoušci však dál žasnou, jak daleko to dotáhl kluk, jenž vyrostl na statku v Hnidousech.

V historické Top 10 se za něj zařadil finský rychlík Teemu Selänne. Na jaře s hokejem skončí, pročež si svou 5. pozici už nevylepší.

Za ním možná poněkud překvapivě ční další český rodák Erich Kühnhackl, jenž pochází z obce Citice u Sokolova. V roce 1968 se coby 18letý talent vystěhoval do NSR, kde se stal legendou. Díky němu i řadě posil z Východu (Martinec, Jiří Holík, Pouzar či Lála) mívala německá liga slušnou úroveň.

Těsně za elitní desítkou se usídlil Václav Nedomanský, českoslove­nská superstar 60. a 70. let. Jeho plakát měl mladý Kühnhackl nad postelí. „Big Nedo“se po emigraci obdivuhodn­ě prosadil i v zámoří. Prošlápl cestičku pro další Evropany, z nichž nejzdatněj­ším je Jágr.

Ten nedávno žertoval, že se v NHL cítí na dalších 100 gólů. Když zvážněl, potvrdil, že by v NHL rád vydržel ještě aspoň sezonu. A ani potom se nehodlá proměnit v penzistu. V kladenském dresu může hýbat se skóre extraligov­ých mačů dalších pár let. A vlastně by to nebyl úplný div, kdyby jednou předběhl i toho nedostižné­ho Gretzkého. Karel Knap

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Dal už tisíc gólů? V noci na dnešek měl Jaromír Jágr nastoupit v NHL k utkání, v němž by útočil na magickou hranici tisícovky branek. Jestli se mu to povedlo, zjistíte na hokej.idnes.cz.
Foto: Profimedia.cz Dal už tisíc gólů? V noci na dnešek měl Jaromír Jágr nastoupit v NHL k utkání, v němž by útočil na magickou hranici tisícovky branek. Jestli se mu to povedlo, zjistíte na hokej.idnes.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia