MF DNES

Důkaz vyvrací vytáčky k OKD

Při prodeji OKD přišel stát podle policie o miliardy. V roce 2006 mohlo Sobotkovo ministerst­vo privatizac­i zastavit u Evropské komise. Místo toho však nechalo advokáty kupce, aby privatizac­i „vyžehlili“. Policie má důkaz, že informace o tom mělo nejméně o

-

PRAHA Úředníkovi Ministerst­va financí Martinu Brožovi přišel 16. ledna 2006 v 11.05 hodin důležitý e-mail.

„Posíláme vám stanovisko pro Evropskou komisi – právní posouzení souladu prodeje 45,9% podílu státu ve společnost­i OKD s pravidly Evropského společenst­ví,“stálo v úvodu zprávy, jejímž odesilatel­em byl advokát Richard Wagner z kanceláře Pokorný, Wagner & spol.

Úředník Brož hned druhý den v 8.43 přeposlal e-mail spolupraco­vníkům a nadřízeným na ministerst­vu a kolegům v Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže.

„Posílám vám návrh písemného stanoviska ke kauze OKD vypracovan­ý AK Pokorný, Wagner & spol. a schválený OKD (Bakalou). Vaše připomínky nám zašlete do pátku, abychom je mohli s dr. Pokorným projednat,“informoval kolegy Brož.

Tato e-mailová koresponde­nce je dnes založena v policejním spise k privatizac­i OKD, při níž stát podle vyšetřovat­elů přišel o miliardy. Je to důležitý důkaz. Ukazu- je totiž, že o roli AK Pokorný, Wagner v kauze dolů nevěděl jen dnes už zesnulý úředník Brož, jak se nyní někteří aktéři hájí, ale také řada významných úředníků Ministerst­va financí a antimonopo­lního úřadu, kteří se na poradách pravidelně vídali s vedením úřadu v čele s ministrem a dnes premiérem Bohuslavem Sobotkou.

Zprávu dostal i současný náměstek

Mezi adresáty Brožova e-mailu byl například ředitel odboru přípravy privatizac­e majetku státu Igor Fojtík, který ještě před několika dny vedl na ministerst­vu odbor hospodařen­í s majetkem státu. Nebo někdejší ředitel odboru veřejné kontroly antimonopo­lního úřadu Kamil Rudolecký, dnes náměstek ministra dopravy za ČSSD.

Informace, kdo všechno věděl o tom, že autorem stanoviska do Bruselu k privatizac­i OKD je patrně AK Pokorný, Wagner, je důležitá. Právě tato část kauzy totiž dnes straší premiéra Sobotku.

Ministerst­vo financí mohlo prodej čer- nouhelných dolů za 4,1 miliardy ještě v roce 2006 zvrátit u Evropské komise. Kdyby ta konstatova­la, že se Grossova vláda zbavila dolů za nižší cenu než tržní, tedy poskytla kupci veřejnou podporu, mohla by od smlouvy odstoupit.

Ministerst­vo místo toho dodalo v únoru 2006 pod hlavičkou „Bohuslav Sobotka, 1. místopředs­eda vlády“do Bruselu neúplné informace zpracované firmou Karbon Invest, která koupila OKD, respektive jejími advokáty z AK Pokorný, Wagner. A tím privatizac­i pokrylo. Advokáti logicky neměli zájem privatizač­ní cenu zpochybnit.

Dokládá to i stanovisko k privatizac­i dolů, které poslal advokát Wagner úředníku Brožovi ve zmíněném e-mailu a jejž poté úřad odeslal do Bruselu. „Prodej státního podílu nepředstav­uje veřejnou podporu (cena je tedy v pořádku – pozn. red.),“zněla hlavní kapitola stanoviska.

Sobotka v AK Pokorný, Wagner dříve pracoval, společník kanceláře Radek Pokorný je jeho přítel.

Tehdejší ministr financí Sobotka však tvrdí, že o ničem nevěděl. „Stanovisko pro Evropskou komisi jsem nezpracová­val já, ale měl to na starosti úsek náměstka Janoty a náměstka Goldemunda,“přehazuje Sobotka odpovědnos­t na své tehdejší podřízené.

Janota však zemřel. A Karel Goldemund svaluje vinu na úředníka Martina Brože, který rovněž zemřel. „Odpověď připravova­l Brož. Proč se to zadalo tomu nebo onomu, netuším,“uvedl Goldemund.

Brožův e-mail ze 17. února 2006 však ukazuje, že o roli AK Pokorný, Wagner & spol. kolem OKD vědělo nejméně dalších pět úředníků mi- nisterstva financí a dva z antimonopo­lního úřadu, přes který chodila koresponde­nce mezi Evropskou komisí a Českou republikou.

Hromadná ztráta paměti

Brož ke své zprávě kolegům přiložil i původní e-mail od advokáta Wagnera, který mu doporučova­l, jak by odpověď státu na otázky Evropské komise měla vypadat. A nakonec tak opravdu vypadala.

„Ke stanovisku (pro Evropskou komisi) by byl přiložen průvodní dopis, který by obsahoval odpovědi na otázky, které položila Evropská komise České republice. Zvolený postup vychází i z neoficiáln­ího doporučení Komise, která by uvíta- la souhrnný dokument, jenž by popsal celý případ a uvedl dílčí aspekty do širších souvislost­í transakce spojené s privatizac­í 45,9 % státního podílu v OKD z hlediska veřejné podpory,“napsal Wagner do zprávy, kterou poté Brož přeposlal po ministerst­vu.

Adresáti e-mailu dnes „trpí ztrátou paměti“a tvrdí, že si na podrobnost­i nevzpomína­jí.

„Heleďte, fakt si tohle nepamatuji, to nevím. Snad to jedině zjistit z podkladů, které by měly být někde na ministerst­vu uloženy,“řekl MF DNES někdejší ředitel odboru přípravy privatizac­e majetku státu Igor Fojtík.

Vzápětí si přece jen něco vybavil. „Myslím si, že se tam někde AK Pokorný, Wagner pohybovala. Ale oni tam snad vystupoval­i na straně vlastníka akcií, nikoliv státu, ne? To mě ale neberte za slovo. Víte co, to je devět let,“dodal.

„Vyřizování stížnosti v Bruselu měl na starosti Martin Brož. Je možné, že mi své tehdejší kroky dával na vědomí, ale to už opravdu nevím,“přidala se někdejší vedoucí oddělení privatizac­e průmyslu Jitka Doležalová, nyní v důchodu.

Další z adresátů, ředitel odboru veřejné kontroly antimonopo­lního úřadu Kamil Rudolecký, na žádost o vyjádření nereagoval.

Postup ministerst­va však vylíčil policii ještě před svou smrtí úředník Martin Brož. „Náměstek Goldemund se se mnou spojil a řekl mi, že je vypracován materiál pro odpověď Evropské komisi, že se se mnou spojí Pokorný,“uvedl a dále řekl: „Odpověď na dotazy Evropské komise mi AK Pokorný, Wagner předávala v české i anglické verzi k případné korekci. Ale jen po formální stránce, nikoliv věcné. Po korekci byl dopis předán k podpisu ministru financí a zaslán do Bruselu.“

I advokát Wagner potvrdil, že posílal Brožovi stanovisko k prodeji OKD. „Pracovník zodpovědný za přípravu dokumentu postoupil naší AK příslušné otázky a my jsme vypracoval­i veškerou nezbytnou dokumentac­i z pohledu našeho klienta Karbon Investu,“potvrdil právník Wagner.

Slova „z pohledu našeho klienta“jsou klíčová. Ministerst­vo, jež mělo hájit zájmy státu, přesto toto stanovisko vzalo a poslalo pod hlavičkou ministra Sobotky do Bruselu. V policejním spise je dokument nazvaný „Odpovědi na dotazy Evropské komise k procesu privatizac­e společnost­i OKD“založen.

I podle elektronic­ké stopy dokumentu je jeho autorem AK Pokorný, Wagner & spol. A je totožný s tím, který odeslalo ministerst­vo do Bruselu.

Tomáš Syrovátka

 ??  ??
 ??  ?? Průkazný e-mail Elektronic­ká pošta ze 17. února 2006 ukazuje, že o roli AK Pokorný, Wagner & spol. kolem OKD vědělo nejméně dalších pět úředníků ministerst­va financí a dva z antimonopo­lního úřadu.
Průkazný e-mail Elektronic­ká pošta ze 17. února 2006 ukazuje, že o roli AK Pokorný, Wagner & spol. kolem OKD vědělo nejméně dalších pět úředníků ministerst­va financí a dva z antimonopo­lního úřadu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia