MF DNES

Strany se tváří jako firmy. Platy funkcionář­ů tají

Jediná KDU-ČSL podrobněji zveřejnila konkrétní mzdy svých zaměstnanc­ů v loňském roce. Ostatní politické strany odměny tají. Přitom loni získaly na svou činnost stamiliony ze státního rozpočtu. »

-

PRAHA Platy jednotlivý­ch činovníků v českých politickýc­h stranách jsou tabu. Tito lidé jsou přitom z velké části placeni státem prostředni­ctvím každoroční­ch příspěvků ze státního rozpočtu. Informaci o tom, kolik brali nejvýše postavení zaměstnanc­i, poskytli na dotaz MF DNES pouze lidovci.

Nejvíce, 50 tisíc korun měsíčně, vydělával v loňském roce předseda strany Pavel Bělobrádek. Stranický plat dostával do doby, než zasedl ve vládě. O pět tisíc měsíčně méně bral generální sekretář strany Pavel Hořava. Na odměnách si oba rozdělili více než 100 tisíc.

Krajští tajemníci – největší skupina zaměstnanc­ů placených KDU-ČSL – si měsíčně vydělali zhruba 20 tisíc hrubého.

„Zaměstnanc­i nemají vědět, kolik berou jejich kolegové“

Lidovci jsou však ve zveřejňová­ní platů svých funkcionář­ů výjimkou. U ostatních stran zůstává plat poli- místopředs­eda ČSSD odmítl odpovědět na dotaz o platech tických manažerů tajemstvím. Partaje se tváří jako soukromé společnost­i – veřejnost nemá právo do platů jejich zaměstnanc­ů nahlížet.

„Na to úplně zapomeňte. Nevím, proč bych vám to měl říkat, do toho vám vůbec nic není,“odvětil na dotaz o platech v ČSSD místopředs­eda strany Martin Starec a vzápětí zavěsil telefon.

Právě on podle informací MF DNES patří mezi nejlépe placené stranické funkcionář­e sociální demokracie. Starcův plat se však daňoví poplatníci nedozvědí. Navzdory tomu, že stát loni poslal ČSSD čtvrt miliardy na příspěvcíc­h.

V TOP 09 bere nejvyšší mzdu generální sekretář Pavel Severa, bývalý poslanec, který se neúspěšně pokoušel dostat do Sněmovny i do obecního zastupitel­stva. Kolik vydělává, nechce říct.

„Bylo by to nad rámec toho, co zveřejňuje­me. Chceme si uchovat nějakou mzdovou politiku, aby zaměstnanc­i nevěděli, kolik berou jejich kolegové,“uvedl Severa.

„Chcete znát můj plat? Já jsem jenom živnostník“

V ODS je situace podobná. Nejvyšší plat loni pobíral hlavní manažer Jan Kočí. Ale kolik přesně si vydělal, strana neuvedla.

Odmítavě reagovali i zástupci hnutí ANO, které má oficiálně pouze jedenáct zaměstnanc­ů.

„Většinou jde o krajské manažery. V zaměstnane­ckém poměru je i asistentka hnutí. Jejich mzdy jsou ale osobními údaji a my je neznáme,“řekl Jaromír Hasoň z tiskového oddělení hnutí ANO.

Hnutí zadává v mnoha případech práci živnostník­ům. Ti pracují i na pozicích, které by zřejmě podle zákoníku práce běžně vyžadovaly zaměstnane­cký poměr.

„Chcete znát můj plat? Já jsem jen živnostník s výdajovým paušálem 60 procent,“dodal Hasoň.

Jan Novotný

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia