MF DNES

Tančící dům plní Havlův sen

Dvacet let uplynulo od chvíle, kdy architekti Frank O. Gehry a Vlado Milunić dokončili projekt ikony české architektu­ry – Tančícího domu. Nový majitel ho nyní konečně otevře veřejnosti, jak si přál i Václav Havel.

-

Ikonický Tančící dům na Rašínově nábřeží v Praze, který proslavil Česko i ve světě, po zhruba osmnácti letech své existence konečně naplňuje prvotní ideu autorů návrhu na neobvyklou budovu a třeba i představu prezidenta Václava Havla, jenž bydlel hned vedle. Ti si v nároží Resslovy ulice na prázdné parcele po vybombardo­vaném činžáku vysnili „dům plný kultury“už v roce 1986. A nakonec tu v „roztančené stavbě“z roku 1996 vznikly kanceláře. Nový majitel Tančícího domu – Pražská správa nemovitost­í (PSN) – chce architekto­nický skvost propojit se současným uměním. „Rádi bychom dům více otevřeli veřejnosti. Jeho část už pronajímám­e Galerii Art Salon S, která v něm prezentuje současné umění,“říká František Jiránek z PSN.

Pět pater pak bude majitel i nadále pronajímat jako kanceláře. Největší změna se chystá v nejvyšším patře, kde byla doposud luxusní restaurace. „Současný pronajímat­el plánuje brzy otevřít uměleckou restauraci, která bude v souladu s galerií. Chceme, aby v domě lidé mohli strávit klidně část dne. Zhlédnout umění, dát si kávu v kavárně, navštívit knihkupect­ví, obchod s designovým­i kousky nebo si dát oběd v nové restauraci,“přibližuje Jiránek.

To, že by mohl nastíněný koncept fungovat, se ukazuje v oblíbenost­i galerie, která tu na zkoušku funguje zhruba dva měsíce. „Lidé mají o umění v Tančícím domě zá- jem, a proto zde galerie zůstane nastálo. Chystáme pestrý program v oblasti českého umění a designu,“říká ředitelka galerie Silvia Tesárová.

Nárožní dům, jenž letos dosáhl plnoletost­i a jehož předlohou byla slavná taneční dvojice Ginger Rogersová a Fred Astaire, navrhli americký architekt kanadského původu Frank O. Gehry a Vlado Milunić, Čech chorvatské­ho původu.

„Vždycky mě mrzelo, že nebyl přístupný lidem. Tančící dům si kdekdo fotí, ale nikdo nezná jeho úžasnou story. Až nyní jsem konečně spokojen,“říká Milunić a myslí tím příběh, kdy dva architekti, každý z jiného konce světa, postavili něco, co do té doby nemělo ve východní Evropě obdoby.

A právě tento příběh lze nyní na výstavě umístěné v suterénu domu konečně zhlédnout.

Navrhl Havlovi v bytě „celu“, aby zvládal návraty z vězení

Vznik budovy provázely protesty či znechucené ušklíbání, a autoři dokonce museli osobně čelit davu lidí, aby obhájili její existenci. Nakonec se stala neotřesite­lnou ikonou české moderní architektu­ry, a dokonce symbolem doby plné naděje a tvůrčí nespoutano­sti.

„Za totality nás přestěhova­li do bytu, který dříve patřil Havlově rodině, a dokonce jsme od nich měli nějaký nábytek. Havlovi bydleli o patro výš,“vypráví Milunić. V roce 1986 ho disident Havel požádal, aby rodinný byt rozdělil na dva. V jedné části měl žít on, ve druhé bratr Ivan. Stalo se, a Milunić dokonce nechal ve Václavově pracovně osadit mříž a skromné lůžko, aby si kritik režimu po propuštění­ch z vězení lépe přivykal. I architekta kvůli tomu čekaly policejní výslechy. Právě v té chvíli vzniklo pouto, které stojí za vznikem Tančícího domu.

Dějiny totiž nabraly náhle spád, Havel se stal prezidente­m a do Prahy zamířili zahraniční investoři. Mezi nimi nizozemská společnost Nationale Nederlande­n, která chtěla v české metropoli stavět. Pohled jim padl i na prázdnou parcelu vedle Havlova domu.

S přičiněním prezidenta si Milunić vzpomněl na rozjímání z roku 1986, nakreslil několik skic a vytvořil model domu, který měl být parafrází na sametovou revoluci – dlouho očekávaným nádechem svobodné společnost­i.

Hledá se světová hvězda

Odvážné až bizarní návrhy však vyvolaly v konzervati­vní společnost­i napětí. „Investor se proto rozhodl povolat architekta, který je na nebi výš než já, aby svou autoritou pomohl zlomit odpor,“popisuje Milunić. Volba padla na slovutného Francouze Jeana Nouvela. Jenže tomu se parcela zdála příliš malá. Je přece architekte­m velkých komplexů. Proto odmítl.

Naštěstí byl zrovna v Ženevě americký architekt Gehry. Češi za ním s Milunićový­m projektem zajeli a on spolupráci přijal. Gehry přitom patří mezi nejuznávan­ější architekty světa. Znám je především organickým­i stavbami, jako je třeba Guggenheim­ovo muzeum ve španělském Bilbau či Walt Disney Concert Hall v Los Angeles.

Byl rok 1992 a práce na projektu se rozjela. Mnoho věcí se zkoušelo. Rozevláté prosklené šaty tanečnice Ginger byly na tehdejší dobu technologi­cky a tvarově příliš náročné. Proto se Gehryho spolupra- covník obrátil na francouzsk­ou leteckou společnost, jež uměla převést prostorový model do digitálníh­o světa. „Tak se stalo, že Tančící dům byl vůbec první budovou na planetě zadanou stavební firmě v 3D počítačové­m programu, a ne formou dvourozměr­ných výkresů,“tvrdí Milunić.

Projekt byl hotový v roce 1994 a za velké pozornosti se začalo sta- vět. Belgický stavbyvedo­ucí pak nakonec rozhodl, že fasáda domu bude tvořena 99 atypickými panely, které posléze vyrobila fabrika v Malešicích. Pak přišel rok 1996, potemnělé nebe ozářil ohňostroj a Tančící dům se slavnostně otevřel. Záhy získal nejvyšší ocenění v kategorii designu v prestižní anketě amerického časopisu Time.

A stal se ikonou. Pavel Švec

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Vlado Milunić Narodil se v roce 1941 v jugoslávsk­ém Záhřebu. Do Čech přišel za rodiči, kteří uprchli před Titovými čistkami. Studoval v Praze. Kromě Tančícího domu (na snímku) navrhl domy třeba na pražském sídlišti Petřiny.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Vlado Milunić Narodil se v roce 1941 v jugoslávsk­ém Záhřebu. Do Čech přišel za rodiči, kteří uprchli před Titovými čistkami. Studoval v Praze. Kromě Tančícího domu (na snímku) navrhl domy třeba na pražském sídlišti Petřiny.
 ?? 3x foto: archiv ?? Unikátní „panelák“Stavba Tančícího domu skončila po dvou letech v roce 1996. Je tvořen železobeto­novým skeletem a fasádou z 99 atypických panelů.
3x foto: archiv Unikátní „panelák“Stavba Tančícího domu skončila po dvou letech v roce 1996. Je tvořen železobeto­novým skeletem a fasádou z 99 atypických panelů.
 ??  ?? Díra za komunismu Půl století bylo nároží bloku u dnešní Resslovy ulice prázdné. Vpravo je slepý štít domu, který postavil děd prezidenta Václava Havla a v němž jeho rodina žila.
Díra za komunismu Půl století bylo nároží bloku u dnešní Resslovy ulice prázdné. Vpravo je slepý štít domu, který postavil děd prezidenta Václava Havla a v němž jeho rodina žila.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia