MF DNES

Ve Varech začne mluvit rusky i televize

»

-

KARLOVY VARY Ruština, která je v největším českém lázeňském městě slyšet na každém rohu, se už za pár měsíců přenese i do éteru.

Jak zjistila MF DNES, rusky – a ukrajinsky – začne „mluvit“místní rádio a televize.

Jde o aktivitu ukrajinské­ho podnikatel­e Oleksandra Majdanika, který chce nejpozději do konce letošního roku spustit vysílání internetov­é a kabelové televize a internetov­ého i klasického FM rádia.

„Internetov­é rádio, kabelovou a webovou televizi můžeme spustit okamžitě,“říká Alexej Ružejnikov, předseda spolku pomoci migrantům Integra, který na projektu spolupracu­je. „O přidělení licence na FM vysílač už je zažádáno. Do konce dubna čekáme odpověď, zda jsou podklady v pořádku.“

Vysílací studio vzniká v karlovarsk­ém administra­tivním centru Vindobona, kde má Integra pronajaté prostory.

„V Karlových Varech dostanou Ukrajinci a další posluchači druhý Majdan. Ale svobodný, nekontrolo­vaný Rusy. Necenzurov­ané informace budeme mít z první ruky,“usmívá se Ružejnikov v narážce na podnikatel­ovo příjmení Majdanik, které v překladu znamená obyvatel kyjevského náměstí Majdan.

Kouzlo nechtěného vidí i v názvu firmy – Majdan KV – kterou si Majdanik v České republice založil loni v prosinci. A to ještě před boji na barikádách a střelbou odstřelova­čů do barikádník­ů na skutečném Majdanu.

Podnikatel na Ukrajině provozoval soukromé rádio a televizní kanál. Po anexi Krymu se rozhodl své aktivity ukončit, média prodat a nyní se přesouvá i s kapitálem právě do Karlových Varů.

Zatím se ještě zdržuje na Ukrajině, ale do Varů přiletí tento týden. Jeho mladší syn, judista, se prý už těší na tréninky v karlovarsk­ém sportovním klubu. Starší syn začne studovat obchodní akademii. „Když jsem připravova­l svůj pro- jekt na rádio, televizi, vydávání časopisu a další mediální aktivity ve Varech, vstával jsem v šest ráno a chodil spát v deset. Jsem velice rád, že mám byznys vízum. Podaří se to jen každému desátému zájemci,“uvedl Oleksandr Majdanik v e-mailové koresponde­nci s MF DNES.

Podle časového rozvrhu, který listu poskytl, začne internetov­é rádio vysílat od 1. června. V případě internetov­é televize to je o měsíc později. Licence na kabelovou televizi by měla být vydána do 1. září. Do stejného data byl měl být známý kmitočet pro vysílání FM rádia.

Zatím jen hudba z oken

Ze studia je však už teď, zkraje dubna, slyšet ukrajinšti­na. Tedy pokud jsou otevřená okna na ulici. „Se spolkem na pomoc imigrantům

šéf spolku pomoci migrantům Integra spolupracu­jeme. Půjčují nám své prostory na zkoušky ukrajinské­ho pěveckého sboru,“vysvětluje Vladislav Rohovyj, šéf občanského sdružení Svaz Ukrajinců Bohemie. „Podpoříme vše, co Integra dělá ve prospěch ukrajinský­ch občanů v Karlových Varech. Pokud budou mít naši členové zájem, tak se do vysílání rádi zapojíme.“

Prostor v ukrajinské­m

rádiu a dalších médiích dostanou i Vietnamci, Němci a členové zbylých pěti národnostn­ích menšin v Karlovarsk­ém kraji. „Média pod hlavičkou Integry bychom chtěli využít i pro odstraňová­ní předsudků obyvatel Karlových Varů. A to nejen vůči Ukrajincům a Rusům. Předsudky stále existují, i když jich ubývá,“míní Ružejnikov.

Vladimír Zedník

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia