MF DNES

Praxe z Brna: pokuty jen pro někoho

Soud dnes začne rozplétat vztahy mezi bývalým ředitelem Městské policie Brno Jaroslavem Přikrylem a vlivnými osobnostmi, kterým promíjel pokuty za parkování. Líčení už se měsíce oddaluje.

-

BRNO Přijde dnes bývalý šéf brněnských strážníků Jaroslav Přikryl k soudu? Nebo se už počtvrté bude chtít vyhnout obžalobě za nezákonné machinace s pokutami za špatné parkování?

Problém, který justice umí řešit předvedení­m provinilce v poutech, ilustruje v Přikrylově případě dlouholeté dění kolem tohoto vlivného muže. A také přátelské vazby mezi brněnskými policisty, žalobci, právníky, politiky, podnikatel­i či třeba soudními znalci.

Ačkoliv totiž v uplynulých letech čelil Přikryl řadě skandálů a potíží se zákonem, ze všeho vždy vybruslil. Soudkyně brněnského městského soudu Dita Řepková se nyní obává, že díky svým kontaktům se z líčení opět omluví.

Přikryl se omlouvá opakovaně kvůli nemoci a kromě toho si řádně nepřebírá ani poštu. Mezi nařízenými termíny soudu se však běžně objevuje na veřejnosti – například na zasedání brněnských zastupitel­ů či na večerním hokejovém zápase brněnské Komety, který navštívil v době své pracovní neschopnos­ti.

Zápas přitom začínal v sedm hodin večer, kdy je podle zákona nejzazší obvyklá doba pro konec vycházek. Přikryl si však i na tento pozdní fanouškovs­ký výlet doklad o vycházkách opatřil.

Kvůli pochybnost­em o jeho skutečném zdravotním stavu soudkyně plánovala požádat o znalecké posouzení. „Bylo mi však naznačeno, že s ohledem na osobu obžalované­ho by tento posudek musel vypracovat znalec z jiného kraje. Posudek zdejších, jihomoravs­kých znalců by totiž nemusel být zcela objektivní,“naznačila na začátku března soudkyně Řepková.

Konkrétněj­i o tomto varování mluvit nechtěla. Dodala, že Přikryl se podle ní může vyhýbat soudu ze dvou důvodů. Buď nechce, aby se mluvilo o jeho prohřešcíc­h, nebo nechce zmiňovat ty, kterým pomohl. „Ve spisu totiž figurují různí jednatelé velkých firem či zastupi- telé. I to může být důvod, proč se snaží soud oddálit,“zhodnotila soudkyně.

Dlouholetý vysoce postavený policista a poté šéf brněnských strážníků má být souzen za zneužití pravomoci. Přibližně dvěma desítkám lidí podle vyšetřovat­elů nezákonným­i cestami pomáhal, když dostali pokutu za parkování.

Sám Přikryl v minulosti u jiného soudu nastínil, že ve spise je zmíněno například jméno ředitelky luxusního soukromého zdravotnic­kého zařízení SurGal Clinic, jehož otevření se ještě ve funkci prezidenta zúčastnil i Václav Klaus. Pokutu podle dostupných informací díky Přikrylovi nemuseli platit ani různí zastupitel­é, respektive řidiči jejich služebních aut.

Jejich jména zazní až po veřejném přednesení obžaloby, ke kterému kvůli odročování soudu už několik měsíců nedošlo. Podle lidí obeznámený­ch se spisem může být právě v těchto jménech skryt důvod, proč Přikryl zůstával tak dlouho ve funkci ředitele, ačkoliv už byl stíhán.

Brněnským zastupitel­ům z koalice i opozice, kteří ho ze zákona mohli odvolat, se do toho právě kvůli této kauze patrně nechtělo. A tak nechávali rozhodnutí jen na primátorov­i Romanu Onderkovi (ČSSD), který Přikryla podporoval až do jeho pravomocné­ho odsouzení v jiné kauze. „Primátor dává, primátor bere. Nemám v této kauze jiné stanovisko než primátor,“zhodnotil situaci třeba loni na podzim primátorův náměstek a spolustran­ík Oliver Pospíšil z ČSSD.

Na provinění se přišlo náhodou

Na Přikrylovo provinění se přitom přišlo nezvyklou cestou. Za obdobné zneužití pravomoci byl před dvěma lety odsouzen jeho tehdejší náměstek Milan Šimon. „Ve své obhajobě tvrdil, že se ničeho nezákonnéh­o nedopustil. A současně opakoval, že je takové jednání u strážníků obvyklé. Jeho výpověď jsme tedy začali dále prověřovat,“ Přes třicet let pracoval u Policie ČR. V roce 2008 ho brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD) přivedl na místo náměstka ředitele Městské policie Brno. V lednu 2011 ho povýšil na ředitele. Od prosince 2012 je stíhán za zneužití pravomoci. Při shánění důkazů na svoji obhajobu podle žalobce opět zneužil pravomoc tím, že ve svůj prospěch využil informační systém strážníků. Za tento případ byl letos v únoru odsouzen a o post šéfa přišel. Omlouvá se u soudů na nemoc, ale chodí na hokej (na snímku). V pátek byl od strážníků propuštěn.

 ?? Foto: MAFRA ?? V práci skončil I přes skandály zůstával Jaroslav Přikryl dlouho šéfem brněnských strážníků. V pátek u policie skončil, dnes ho čeká soud.
Foto: MAFRA V práci skončil I přes skandály zůstával Jaroslav Přikryl dlouho šéfem brněnských strážníků. V pátek u policie skončil, dnes ho čeká soud.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia