MF DNES

Viktor Orbán rozdrtil své soupeře

První odhady výsledků maďarských voleb ukázaly, že strana Fidesz si s velkou pravděpodo­bností udrží ústavní většinu. Druzí socialisté dostali o polovinu hlasů méně Z MÍSTA

-

BUDAPEŠŤ ci věřících je sice i část turistů, pro které je určena latinská část bohoslužby, ale většina jsou lidé z Budapešti.

Katolíci volili Orbána

Kněží, kteří ve velkolepýc­h prostorách tohoto sto deset let starého chrámu vedou bohoslužby, nemusí ve svých kázáních vyzývat k tomu, aby věřící volili Fidesz Viktora Orbána. Ti totiž měli v drtivé většině jasno. „Myslím, že naše ústava mluví za všechno. Už proto bych ho volila,“říká při odchodu z baziliky postarší paní.

Ústava, která byla přijata před více než třemi lety, se totiž odvolává na křesťanské základy a i díky tomu si získal Orbán důvěru katolíků, kterých je oficiálně víc než polovina populace.

„Mně se líbí, že konečně skončil ten náš postkomuni­smus, a to i symbolicky. Nová ústava je důstojná, stejně jako je důstojné Orbánovo vládnutí,“říká mladík, který studuje historii na budapešťsk­é univerzitě. „Ne, že bych se vším souhlasil, ale lepšího premiéra jsme neměli. Zaslouží si, aby dostal šanci vládnout ještě čtyři roky,“dodává.

Socialisté nevěřili v porážku Orbána

O několik málo kilometrů dál postávala o nedělním poledni na rohu Bencúrovy ulice skupinka lidí, kteří věřili, že tyto volby nebudou pro Viktora Orbána úspěšné nebo aspoň tak úspěšné jako ty před čtyř- mi roky, kdy dostal ústavní většinu. Volební kampaň neměla podle nového volebního zákona žádné moratorium, a tak agitace mohla probíhat i ve volební den, jediným omezením byla určitá vzdálenost od volebních místností.

Agitační stánek koalice Sjednocení však žádné velké davy neobléhaly, jen občas se zastavili dva tři lidé, spíše aby pozdravili dvojici dobrovolní­ků. Na malém stánku, jehož velikost i vzhled určil volební zákon, je fotografie Lájose Oláha, kandidáta socialistů ve zdejším jednomandá­tovém obvodu. Aby se dostal do parlamentu, musel by Oláh porazit zdejší kandidátku Fidesz Moniku Kerestesov­ou. Jednalo se o jeden ze 106 obvodů, v nichž se volili kandidáti v jednokolov­ém většinovém systému.

Co je dobře pro Maďarsko

„Uvidíme, jak nový volební zákon zafunguje. Fidesz doufá, že pomůže jemu, ale nemusí to tak být,“říká sympatická blondýnka Tünde, která pro jistotu neříká své příjmení. „Víte, v jaké žijeme době,“dodává se smutným úsměvem.

Lájos Oláh měl poměrně slušné šance, Budapešť je obecně levicovějš­í než zbytek Maďarska. Navíc čtyřicátní­k Oláh patří mezi nemnoho zcela nových tváří socialistů a nemá žádnou spojitost s komunistic­kou minulostí své strany. „V naší koalici se dokázalo sjednotit pět stran, to už něco znamená,“říká s nadějí v hlase Tünde. „Doufáme, že dopadneme přinejmenš­ím lépe než v minulých volbách a že také dokážeme zastavit ty fašisty,“tvrdí. Nemyslí tím Fidesz, ale extremisti­cký Jobbik, který se v průzkumech dral na druhé místo za Orbánovu vládnoucí stranu.

O Orbánovi sice nic hezkého neřekne, ale ani ona netvrdí, že by v Maďarsku už nebyla demokracie. „Uvidíme, jak to celé dopadne. Ale kdyby měl Orbán zase ústavní většinu, nebylo by to pro Maďarsko určitě dobře,“dodává dívka.

Luboš Palata

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia