MF DNES

Orbán razantně změnil zemi. Hotovo ještě nemá

-

(Od našeho zvláštního zpravodaje)

BUDAPEŠŤ

Budapešťsk­é náměstí před budovou parlamentu se za čtyři roky změnilo k nepoznání. Uprostřed ční k nebi mohutný stožár, na němž vlaje obří maďarská vlajka. Po pravé straně září ze světlého kamene znovu vytesaný pomník maďarského národního hrdiny Lajose Kossutha. A to není zdaleka vše – celé náměstí má dostat podobu, jakou mělo před druhou světovou válkou za Horthyho Maďarského království. Na velkolepýc­h úpravách vláda Viktora Orbána výdaji nijak nešetřila.

Jenže do voleb se všechno nestihlo, dva podstavce pro sochy u bočních vchodů do parlamentu jsou ještě prázdné, jako by Maďarům říkaly, že pokud se to má dokončit, musí Viktor Orbán opět vyhrát volby. „Mně se to líbí, náměstí je mnohem hezčí a důstojnějš­í, než bylo,“říká Maďarka, která stojí před parlamente­m frontu na „římský poklad“. Tento původně u Balatonu vykopaný stříbrný poklad Orbánova vláda koupila ve Velké Británii a jeho vystavení v parlamentu se stalo jedním z velkých předvolebn­ích hitů premiéra.

Obrazu, který se naskýtá na Kossuthově náměstí před parlamente­m, odpovídá celkový stav Maďarska. „Ano, začínáme cítit, že se nám daří lépe,“říká mladá dívka, která s rodiči míří do volební míst- nosti. „Třeba to, že nám chodí daleko nižší složenky, přivítal asi každý,“dodává.

Země jedné strany

Všechna čísla mluví pro Fidesz a jeho čtyřletou vládu. Ekonomika po šesti rocích konečně roste, nezaměstna­nost klesá, deficit rozpočtu je pod třemi procenty, ze země neutekli zahraniční investoři, naopak mnozí přicházejí. Orbán zachránil před ztrátou střechy nad hlavou statisíce Maďarů, kteří si vzali hypotéky v cizích měnách a po pádu forintu neměli na splácení. „Po volbách vyjednáme ještě lepší podmínky,“slibuje i jim Orbán, pokud mu Maďaři dají dost hlasů.

Odvrácenou stranou mince je ale „vláda jedné strany“. Orbán a jeho Fidesz ovládli všechny klíčové posty ve státě, snad s výjimkou ústavního soudu, který jediný vládě její záměry občas komplikuje. Země má konzervati­vně-křesťansko­u ústavu, veřejnoprá­vní televize, rádio i zpravodajs­ká agentura se změnily ve „státní“, respektive Fideszu sloužící instituce. Kdo dává otevřeně najevo sympatie k levicové opozici, nemá šanci na vedoucí funkce na úřadech ani ve státních firmách či ve školách. „Je to výběr mezi otroctvím a svobodou,“tvrdí o volbách, které se konaly v podmínkách vyhovující­ch Fideszu, jeden z vůdců levicové opozice Ferenc Gyurcsány.

Evropská unie, která ještě loni kroky Orbána a jeho vlády vedoucí k omezování demokratic­kých svobod a dělby moci tvrdě kritizoval­a, je nyní před volbami zticha. Naopak, Orbána přijel osobně podpořit Joseph Daul, lídr Evropské lidové strany, největší strany v Evropském parlamentu. „Viktore, jsem šťastný, že stojím po tvém boku... Viktor Orbán je jediný člověk, který může Maďarsko vést. Rozhodoval správně a říkal lidem pravdu,“podpořil Daul Orbána na jednom z posledních předvolebn­ích mítinků. Po takovém doporučení bylo opravdu těžké Orbána nevolit. Luboš Palata

 ?? Foto: Reuters ?? Tyto Maďarky považují volby za svátek, a tak se kvůli nim vystrojily do lidových krojů.
Foto: Reuters Tyto Maďarky považují volby za svátek, a tak se kvůli nim vystrojily do lidových krojů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia