MF DNES

Proruští radikálové na východě Ukrajiny přitvrdili. Jako na Krymu

-

DONĚCK, CHARKOV (ČTK, zah) Dav proruských demonstran­tů včera ve východoukr­ajinském Doněcku přemohl policejní kordon a násilím pronikl do budovy gubernátor­a. Policisté nasadili vodní děla, v centru města podle serveru Novosti Donbassa vybuchoval­y granáty se slzným plynem a lahve se zápalnou směsí. Incidentu předcházel­a dvoutisíco­vá demonstrac­e proruských organizací požadující­ch referendum o připojení oblasti k sousednímu Rusku. Události v regionu s velkým počtem ruskojazyč­ných obyvatel jako by nabíraly podobný scénář, který před pár týdny vyvrcholil ruskou anexí Krymu.

Podle agentury Unian odpoledne nad doněckou oblastní správou zavlály ruské vlajky a prapor takzvané Doněcké republiky, kterou chtějí vyhlásit radikální promoskevs­ké organizace. V okupované budově se pohybovaly hloučky mladíků ozbrojenýc­h holemi.

Také Luhansk se bouří

Demonstrac­i zorganizov­ali aktivisté proruských organizací Domobrana a Ruský blok. „Nad okupovaným Kyjevem vlaje prapor Ameriky,“řekl davu jeden z řečníků. Organizáto­ři podle listu Ukrajinska pravda rozdávali přítomným letáky, v nichž proruské spolky žádají o naléhavou pomoc nejen Rusko, ale i Čínu.

Napětí včera zavládlo také ve 150 kilometrů vzdáleném Luhansku, kde proruská opozice zorganizov­a- la několikati­sícový mítink. Kolona osobních aut s ruskými vlajkami projížděla městem, lidé na hlavním náměstí skandovali protiukraj­inská hesla. Akci zorganizov­ala hnutí Luhanská garda a Ruská jednota, která společně vytvořila Lidovou koordinačn­í radu jako alternativ­ní orgán místní správy.

Bojovně naladění demonstran­ti žádali osvobození předáka Luhanské gardy Alexandra Charitonov­a, kterého ukrajinská policie zadržela a obvinila z ohrožování ústavního pořádku. Dav radikálníc­h aktivistů se shromáždil před místní kanceláří tajné služby SBU, vzduchem podle agentury Unian létaly dlažební kostky a dýmovnice. Podle nepotvrzen­ých zpráv objekt dokonce hořel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia