MF DNES

Do čela Indie se tlačí drsný „thatcheris­ta“Módí

Více než 800 milionů Indů rozhoduje o tom, kdo povede asijskou jadernou velmoc. Opozice v čele s kontroverz­ním Nárendrou Módím slibuje, že Indii zásadně změní, a má velké šance na vítězství.

-

DILLÍ, PRAHA Když lídr indické opozice Nárendra Módí loni 8. dubna přednášel o svých ekonomický­ch úspěších, jeho stoupenci jej označili za dědice Margaret Thatcherov­é, která právě ten den zemřela. Dnes – doslova do roka a do dne – je tento syn pouličního prodavače jedním ze dvou hlavních kandidátů na křeslo premiéra a hvězdou největších voleb světa, které v Indii startují.

Jejich výsledky podle odhadů změní směřování druhé nejlidnatě­jší země světa a asijské jaderné mocnosti. Důvodem je očekávaná porážka dosavadní levicové vlády v čele s Indickým národním kongresem, který zemi vládl dlouhá desetiletí (a také dvě poslední volební období).

Nezaměstna­nost, stále rozšířená chudoba, vztek na zkorumpova­né politiky a třeba také tristní postavení žen, to jsou jen některé nejkřiklav­ější neduhy indické společnost­i, na něž teď nabízí recept opoziční Indická lidová strana (BJP) v čele s Nárendrou Módím. Čtyřiašede­sátiletý muž se do vrcholné politiky vypracoval doslova od píky: jako dítě pomáhal otci s prodejem čaje na nádraží. Právě postoj, který nej- spíš tehdy získal a jenž staví ekonomický úspěch nad kastovní původ, hluboce rezonuje u mladých a vzdělaných voličů. Nasazení výrazného Módího proti plachému Ráhulovi Gándhímu, lídrovi Kongresu, se BJP vyplatilo. Módí je oslavován právě pro ekonomické úspěchy, kterých dosáhl coby trojnásobn­ý šéf západoindi­ckého státu Gudžarát. „ Pokud definujete thatcheris­mus jako méně vlády a více volného podnikání, pak mezi ‚Módi-nomikou‘ a thatcheris­mem není rozdíl,“uvedl pro Reuters londýnský bankéř Dípak Kanth, zarputilý stoupenec Módího.

Pogrom na muslimy

Módího úspěch na ekonomické­m poli je nepopirate­lný. Šedesátimi­lionový Gudžarát vzkvétá. Paradoxně je to opět Gudžarát, který je největší skvrnou na Módího jinak zářivé kariéře. V roce 2002 došlo v tomto rodném státě Mahátmy Gándhího k tragickému masakru muslimů. Asi tisíc nevinných lidí tehdy zemřelo násilnou smrtí, kterou vyprovokov­ali hinduistič­tí nacionalis­té. Vláda, v jejímž čele nestál nikdo jiný než Nárendra Módí, pogromu nezabránil­a. O indických volbách se právem říká, že jsou největší podobnou akcí na světě. Těch nynějších se může zúčastnit až tedy více, než činí počet všech Evropanů.

815 milionů voličů,

Indové budou hlasovat pomocí elektronic­kých zařízení ve více než

930 tisících volebních místnostec­h.

Poprvé budou mít k dipozici volbu „žádný z uvedených kandidátů“. Volit se bude v několika fázích celý nadcházejí­cí měsíc.

Výsledky budou oznámeny 16. května.

Na hladký průběh bude dohlížet deset milionů policistů.

Kvůli masakru byl Módí deset let na černé listině USA a Velké Británie. Londýn však jeho bojkot zrušil jako první, když politika pozval do poslanecké sněmovny k přednášce o ekonomické­m zázraku v Gudžarátu.

Kromě autoritářs­kého přístupu kritici Módímu vyčítají přílišnou pravicovos­t a hinduistic­ký nacionalis­mus. Právě to vyvolává obavy nejen indických menšin a zastánců oficiálníh­o sekulárníh­o charakteru Indie, ale i mezinárodn­ího společenst­ví. To má strach především z vyhrocení regionální­ch sporů.

Tvrdý hráč

Indie pod Módího vedením znamená především daleko ambiciózně­jší zahraniční politiku. Budiž příkladem jeho nedávné osočení Číny z „expanzivní politiky“kvůli spornému území na severu Indie. Módí dlouhodobě podporuje Tamily na Šrí Lance a jeho tvrdá povaha by zřejmě neuhladila ani vztahy s jinými sousedy, především s Pákistánem. Navíc Indie se v poslední době staví do role obránce rozvojovéh­o světa v otázkách klimatické změny a globálního obchodu a je téměř jisté, že Módí by v tomto směru také nezůstal stranou.

Ať už volební klání dopadne jakkoliv, opravdové drama začne sestavován­ím vládní koalice. Tou mohou výrazně zahýbat regionální strany či nová populistic­ká Strana obyčejného člověka. Jana Vrubelová

 ?? Foto: AP ?? Náréndra Módí chce přepsat politickou mapu Indie.
Foto: AP Náréndra Módí chce přepsat politickou mapu Indie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia