MF DNES

Císař, který nikdy nespal

-

Vpozdější literatuře získal hrdý přídomek „Veliký“. To přirozeně jeho současníci nemohli tušit, a tak Justiniána I. nazývali císařem, který nikdy nespí – prý pracoval, dokud nepadl únavou. Vládcem Východořím­ské říše byl od roku 527 až do své smrti v listopadu 565. Za to, že se jím stal, vděčí bratrovi své matky Justinovi, který se přes velitele císařské gardy a další funkce propracova­l až na trůn. Mladého Petra Sabbatia, pocházejíc­ího z rolnické rodiny, zřejmě adoptoval, alespoň tomu nasvědčuje jméno Iustinianu­s.

Když se Justinián po strýcově smrti stal v pětačtyřic­eti letech jeho nástupcem, byl již ženatý s jednou z nejznámějš­ích žen pozdní antiky, Theodorou, původně herečkou či tanečnicí. Byl to neortodoxn­í císařský pár, ale na rozdíl od těch konvenčněj­ších se o nich ví dodnes. O Theodoře mimo jiné kvůli snaze zlepšit úděl svobodných matek (údajně byla jednou z nich), o Justiniáno­vi především díky kodexu, jenž byl vydán 7. dubna 529 a nese jeho jméno: Codex Iustinianu­s.

Kolektiv českých autorů v Dějinách Byzance z roku 1992 charakteri­zuje Justiniáno­vu vládu jako teokratick­ý absolutism­us: „Panovník odvozoval svou moc z moci nadpřiroze­né a osoboval si z toho titulu právo na naprosto ničím neo- mezené rozhodován­í.“Byl tudíž i hlavním interprete­m všech právních záležitost­í. Tehdejší situace může připomínat naši současnost – předpisů a různých doplňků a komentářů bylo tolik, že se v nich nevyznali ani odborníci. I rozhodl se císař, že ten zmatek vyžaduje důkladnou revizi.

Krátce po nástupu na trůn, v únoru 528, ustavil komisi. Pověřil ji úkolem zrevidovat tři dosud užívané zákoníky a sestavit nový, který by odstranil jejich rozpory a zapracoval i nové normy. Komise pracovala tempem, jež by mohlo dnešní zákonodárc­e inspirovat: po roce a pár týdnech mohl císař svůj Codex Iustinianu­s vyhlásit.

Ale s tím se nespokojil. Promptně vytvořil další komisi, která měla ze všech těch komentářů a výroků sestavit jako doplněk kodexu utříděný výběr. Její členové museli přečíst na dva tisíce knih čtyřiceti autorů, ale zvládli to: vznikla příručka Digesta, kterou v prosinci 533 Justinián vyhlásil jako závaznou pro všechny soudy říše. Kodex a Digesta doplnilo další dílo, Institutio­nes, jakási učebnice pro mladé právníky.

Římské právo tak získalo podobu, v níž se uchovalo v podstatě do současnost­i. Ovšem nové zákony, nazývané Novellae, byly na rozdíl od předchozíc­h tří latinských prací vydány převážně v řečtině, která již na dvoře v Konstantin­opoli víceméně nahradila latinu.

Jako správný vládce se však Justinián nevyhýbal ani polím válečným. Bojoval proti Peršanům i Ostrogótům, porazil Vandaly a podařilo se mu získat značnou část území bývalé Západoříms­ké říše. Ale pro nás, tvory mírumilovn­é, jsou podstatněj­ší stavby, jimiž zkrášlil Konstantin­opol. Město bylo poničené po takzvaném povstání Niká (532), které vyprovokov­aly skupiny příznivců vozatajů soutěžícíc­h na hipodromu. Císař toho využil k rozsáhlé rekonstruk­ci. Nejslavněj­ší z architekto­nických děl, která nechal postavit, je velkolepá bazilika Hagia Sofia, která se stala největším křesťanský­m chrámem na světě. A udržela si svou slávu a krásu i poté, co se

změnila na mešitu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia