MF DNES

Doba Volejte řediteli končí, proti odvolání se dá těžko odvolat

-

Kdo začíná nový týden tam, kde seděl před sedmi dny, patří k dětem štěstěny. Přežil vlnu odvolávání bez možnosti dovolání. Namátkou: Ministryně spravedlno­sti Helena Válková odvolala šéfa Vězeňské služby Petra Dohnala.

Ministr dopravy Antonín Prachař odvolal pověřeného šéfa Ředitelstv­í silnic a dálnic Jiřího Mayera.

Jan Kubiš, který Mayera nahradil, hned první den ve funkci odvolal většinu vedení.

Ministr obrany Martin Stropnický odvolal mluvčí Miru Třebickou.

Francouzsk­ý prezident François Hollande po volebním debaklu odvolal premiéra.

Fotbalový klub Leverkusen po černé sérii zápasů odvolal trenéra.

A TV Barrandov stáhla z vysílání pořad svého odvolaného ředitele Vladimíra Železného.

Princip je týž: prostě kus za kus, jméno za jméno, ať jde o lidi, nebo pořady. Kubiš nahradí Mayera, České milování zaskočilo za Volejte Železnému. Což po pravdě vadilo asi nejméně, neboť exředitel, jenž své odvolání líčil jako „povýšení“na šéfa rozvoje, beztak v minulém vysílání rozprávěl jen o Unii a o víně.

Alespoň si ještě vychutnal pár minut neslavné slávy. Časy, kdy se volalo náčelníkům, aby poradili, jak žít, nenávratně končí. S náčelníky se zametá. Právem neprávem, to je jiná otázka. Ale každé odvolávání, pokud dotyčný celou firmu nevyvraždi­l, by mělo mít jistou důstojnost, určitá pravidla. Fazonu.

Ve filmu Lítám v tom hrál George Clooney specialist­u na odvolávání. Po celé Americe si jej zvali, aby za ně udělal špinavou práci vyhazovů ve velkém: s citem, noblesou, s uznalými díky za zásluhy, s nacvičeným hlubokým pochopením a vírou v nové životní cesty. Pravda, ne každý naviják spolkl, tu a tam někdo skočil z okna nebo po Clooneym, ale existují chvíle, kdy i předstíran­á sounáležit­ost člověku pomůže, aby si nepřipadal jako to poslední ukřivděné lejno.

Odvolávám, co jsem odvolal, slibuji, co jsem slíbil, zmatkuje král v Pyšné princezně. Jistě, je to směšný, ale taky svým způsobem nadpřiroze­ný pohádkový hrdina. Těžko se v realitě moderního odvolávání najde člověk, který by prohlásil – Odvolávám, že jsem pana XY odvolal, byla to chyba, prosím ho, aby se vrátil.

Vlastně jeden se objevil. Sudí v italské lize odpískal na radu pomezního rozhodčího penaltu, ale pak si podebatova­l s hráči, načež své rozhodnutí odvolal. Zatím ho za to snad neodvolali, ale do bláznů už mu stihli vynadat.

A mají pravdu. Jak by svět vypadal, kdyby si každý pan odvolávají­cí dovolil volat panu odvolávané­mu, co si o tom ve vší úctě myslí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia