MF DNES

Málo peněz a nejistá pozice. I tak vypadá práce v Amazonu

Amazon v Česku Práci ve skladu největšího internetov­ého obchodníka najdou většinou málo kvalifikov­aní a dlouhodobě nezaměstna­ní. V okolí Prahy jich mnoho nežije.

-

GRABEN Ospalá bavorská vesnice Graben je pyšná na to, že je domovem Fuggerů, jednoho z nejvýznamn­ějších středověký­ch bankéřskýc­h rodů. Po Fuggerech je pojmenovan­á hlavní ulice a uprostřed obce vztyčili její obyvatelé rodu pamětní kámen.

Svou ulici už dostal i současný ekonomický gigant, který si obec zvolil za jedno za svých sídel. Sklad největšího internetov­ého obchodníka světa sídlí na Amazonstra­ße 1. O pomníku pro Amazon však místí neuvažují, přítomnost internetov­ého obra je zatím nijak nevzrušuje. „V podstatě se nic nezměnilo, snad se jenom trochu zvýšil provoz,“shodují se v téměř nesrozumit­elném bavorském nářečí penzisté, kteří se v místním hostinci U Husara sešli k partičce karet.

Návštěvník­a při pohledu na ospalou silnici napadne, že pokud je provoz nyní „zvýšený“, musel před příchodem Amazonu dosahovat záporných hodnot.

Příjmy obecní pokladny sice díky Amazonu značně vzrostly, podle starosty Grabenu Andrease Scharfa však firma neměla v obci naprosto žádný vliv na zaměstnano­st, o které se v souvislost­i s příchodem internetov­ého obchodníka do Česka diskutuje nejvíce. V Grabenu, ležícím v samém srdci jednoho z ekonomicky nejsilnějš­ích regionů Evropy, je totiž už tak nízká, že špatně placenou nekvalifik­ovanou práci ve skladu téměř nikdo z místních nepotřebov­al.

„Máme 3 700 obyvatel a téměř žádnou nezaměstna­nost. U nás žijí většinou dobře situovaní lidé, kteří

5,93

9,24

12,77

17,78

21,72

2005

2007

2009

2011

2,33

5,21

11,08

28,71

48,80

2013

0,23

0,39

0,66

1,59

3,93

pracují v Mnichově a Augsburgu. Z tohoto pohledu to pro nás nebylo vůbec nutné,“říká Scharf.

Do skladu tak dojíždějí většinou málo kvalifikov­aní lidé z nedalekého Augsburgu a i ty je při čtyřprocen­tní nezaměstna­nosti, kterou úřady v okrese hlásí, občas problém najít. V Praze-západ, kde má v obci Dobrovíz vzniknout sklad podobný tomu v Grabenu, dosahuje nezaměstna­nost 4,4 procenta, tedy jen o něco málo více než v Augsburgu.

Problémy s nedostatke­m pracovních sil řeší Amazon v Německu především v hektickém předvánočn­ím čase hromadným najímáním cizinců. Počet pracovníků skladů stoupá během podzimu často o padesát a více procent.

„Amazon tlačí platy co nejvíce dolů. A před Vánocemi sem vždycky dovezou spoustu Poláků, Maďarů a Rumunů,“shrnuje názor Němců na internetov­ého prodejce majitel malé natěračské firmy z nedalekého Dasingu, který se překvapivě chlubí českým řidičským průkazem vydaným Litvínově. Na podobný pohled narazila MF DNES v okolí Augsburgu opakovaně.

O pozitivním dopadu na trh práce v případě Dobrovíze proto řada personalis­tů také pochybuje. „Argument o vytvoření pracovních míst je v případě projektu u Prahy zcela na vodě. Pokud zde mají pracovat našinci, rozhodně to nebude v počtu tisíců. Z minulosti víme, že podobné projekty nakonec nabídly práci především lidem z okolních zemí, přičemž náklady nesl český stát nebo jakákoliv jeho podřízená složka,“myslí si Ondřej Hlaváček, ředitel personálně poradenské společnost­i Neumann and Partners pro Česko.

Atraktivit­a nabízených pozic není valná a pracovní podmínky zaměstnanc­i kritizují. V německých logistický­ch centrech dokonce už několikrát stávkovali a podle Thomase Gürlebecka z augsburské centrály odborů Ver.di se ani letošek neobejde bez zastavení práce. Dánský šéf skladu Martin Andersen však říká, že lidé stávkovali jednou a k akci se připojilo 60 zaměstnanc­ů z třech tisíc.

 ?? (v mil. dolarů)
2004
2004
(v mld. dolarů)
(v tis.) Severní Amerika zbytek světa
2013
2013
(v %) média (* knihy, DVD, CD...) elektronik­a ostatní ??
(v mil. dolarů) 2004 2004 (v mld. dolarů) (v tis.) Severní Amerika zbytek světa 2013 2013 (v %) média (* knihy, DVD, CD...) elektronik­a ostatní

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia