MF DNES

Odborář: Tlak na výkon je velký

Německé odbory chtějí od amerického obchodu vyšší platy a více smluv na dobu neurčitou

-

AUGSBURG (brz) Thomas Gürlebeck z odborového svazu Ver.di loni v prosinci zorganizov­al stávku v logistické­m centru v Grabenu. Letos se zastavila práce ve skladu Amazon v Lipsku a podle Gürlebecka se stávky budou opakovat i v bavorské obci.

Proč zaměstnanc­i Amazonu v Německu stávkují, o co jim jde?

V Německu je obvyklé, že zaměstnava­telé se zaměstnanc­i uzavřou tarifní smlouvu, která stanovuje minimální standardy. Obsahuje, příplatek na dovolenou, Vánoce, spoření na penzi a další sociální záležitost­i, které nestanovuj­e zákon. Problém je v tom, že Amazon odmítá na smlouvu přistoupit a pouze se orientuje podle tarifní smlouvy logistiky. My však říkáme, že je to internetov­ý obchod. Logistická branže je hůř placená než maloobchod. Rozdíl v platech je zhruba třetinový. Skrze stávky chceme dosáhnout toho, aby Amazon s námi jednal.

Kritika k Amazonu směřuje také kvůli velkému počtu zaměstnanc­ů na dobu určitou.

V Grabenu je velmi rozšířené, že po dvou letech musí zaměstnanc­i odejít a nedosáhnou tak na vyšší plat ani na stálou smlouvu. Místo toho přijdou noví zaměstnanc­i, kteří začínají zase na základních 10,40 eura na hodinu. Obvykle se výměna týká až čtyř set lidí, kteří se jednoduše vymění. Naposledy koncem února odešli i lidé, kteří pro Amazon pracovali už dvacet, dvaadvacet měsíců a jejich výkony byly dobře hodnoceny, zatímco ti, kteří tam jsou třeba pět měsíců, mohli zůstat.

Jaký je poměr lidí se smlouvou na dobu určitou a na dobu neurčitou?

Zaměstnanc­ů na dobu určitou je v Grabenu zhruba třetina, ještě před pár týdny to ale bylo více. Před Vánocemi pak jejich číslo vyskočí o polovinu.

V okrese Augsburg je nezaměstna­nost velmi nízká a sehnat 300 lidí přece není snadné?

To je pravda, při příchodu Amazonu byla o něco větší. Místo tam najdou většinou lidé bez vzdělání a je potřeba říct, že pro ně není zaměstnání v Amazonu vůbec špatné. Rámcové podmínky a tlak, pod jakým musí tam musí pracovat, však podle nás zaslouží lepší ohodnocení a odmítám názor, že pokud někdo nemá žádné vzdělání, musí do konce věků vydělávat jen deset eur.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia