MF DNES

Nejistá práce v Amazonu za málo peněz

-

Němečtí odboráři chtějí změnit především dvě věci. První je zlepšení platových podmínek. Byť Amazon nepřistoup­il na tarifní smlouvy, které v Německu stanovují platy pro celé branže, řídí se podmínkami v logistice a nezřídka jde i nad jejich rámec. Podle Gürlebecka však Amazon není logisticko­u, ale obchodní společnost­í, a odbory proto požadují přistoupen­í k tarifní smlouvě malo- a internetov­ého obchodu, kde se platí lépe.

„Logistická branže je hůře place- ná než maloobchod. Rozdíl v platech je zhruba třetina,“říká Gürlebeck, který i budoucí zaměstnanc­e v Česku nazývá familiárně „kolegy“.

Neméně však odboráře trápí praxe zaměstnává­ní lidí na dobu určitou. „V prvním roce dostanou zaměstnanc­i 10,40 eura na hodinu. Pod dvou letech si přijdou na 12,32, přičemž mají nárok na smlouvu na dobu neurčitou. V Grabenu je však velmi rozšířené, že po dvou letech musí odejít a na vyšší plat ani smlouvu tak nedosáhnou,“dodává Gürlebeck, podle kte- rého má v současnost­i smlouvu na dobu určitou zhruba třetina zaměstnanc­ů.

O podobných praktikách referují i zaměstnanc­i skladu v Dobrovízi, který zatím funguje v omezeném provozu. Většinu z nich přitom nezaměstná­vala americká firma, ale personální agentura, která pro sklad lidi dodala. „Výpovědní lhůta byla pět dní, například v pondělí hodinu před koncem směny přišel k pracovníko­vi jeho vedoucí, ať jde s ním, odvedl ho k pracovišti ostrahy u vstupu do skladu, tam dostal podepsat propouštěc­í papíry a těch pět dnů mu ještě zaplatili,“popisuje lednové období, kdy se po vánoční špičce firma začala řady lidí zbavovat, bývalý pracovník, který si nepřál uvádět jméno, ale jehož totožnost redakce zná. On sám odešel dobrovolně, v Amazonu pracoval pět měsíců. Ačkoliv šéfoval týmu sedmi lidí, v závislosti na příplatcíc­h za noční směny a přesčasy si přišel na 14 až 18 tisíc měsíčně, na stejné peníze jako jeho podřízení.

Jan Brož, Pavel P. Novotný

 ??  ?? Foto: Reuters
Foto: Reuters
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia