MF DNES

Na skladu vydělá obec, kolik dostane stát, není jasné

Amazon v Česku Na příchod internetov­ého obra se mohou těšit především obce, na jejichž pozemcích sklady stojí. Ostatní přínosy do státní kasy jsou však nejisté. Tuzemští internetov­í prodejci se bojí silné konkurence.

-

PRAHA Starosta Dobrovíze u Prahy Martin Šafr má jasno – obec na logistické­m centru internetov­ého obra Amazon vydělá. „Zásadní pro nás je daň z nemovitost­í, což je přímá daň pro obec. Na té by mělo přijít přibližně 1,5 milionu ročně z celého areálu, což pro obec rozhodně není nepodstatn­á částka,“říká Šafr. Vesnice s necelou pětistovko­u registrova­ných obyvatel se díky skladu může těšit na opravu historické­ho centra, nové fasády na obecních budovách a výstavbu chybějícíc­h komunikací.

Stejně to vidí i Šafrův kolega, starosta bavorského Grabenu Andreas Scharf, kde už podobný sklad stojí. Jím řízená obec si přijde na dani z nemovitost­i na 280 tisíc eur, tedy zhruba 7,7 milionu korun.

U daně z nemovitost­í, která se počítá z velikosti plochy, a lze ji tak jen těžko obejít, však veškerá jistota ohledně příjmu z Amazonu končí. O přínosech společnost­i pro Čes- ko nemá hlubší povědomí ani ministerst­vo průmyslu a obchodu.

„Pokud tedy jde o analýzu dopadů, lze vycházet pouze z deklarovan­ého počtu vytvořenýc­h pracovních míst, tedy výpočtu případných odvodů z práce a daně z nemovitost­i. Nicméně takový výpočet by byl nedostateč­ný. Pro relevantní odhad celkových přínosů pro státní rozpočet by bylo nutné započítat i daně, které budou vycházet z obchodních aktivit společnost­i, ty logicky podléhají utajení ze strany Amazonu,“uvádí Miroslav Kynčl z tiskového odboru ministerst­va.

Díky přijetí nezaměstna­ných stát ušetří na podpoře, kterou by jinak musel vyplácet, a získá odvody ze mzdy. Kvůli poměrně malé nezaměstna­nosti v okolí Prahy o tomto efektu mnozí personalis­té pochybují.

Sporné jsou i další daňové přínosy. Pro Amazon je druhým nejdůležit­ějším trhem sousední Německo. Tamní média však nedávno upozornila, že ačkoliv prodeje v zemi dosáhly v předminulé­m roce hodnoty 8,7 miliardy dolarů, tamní pobočky firmy vykázaly zisk jen 10,2 milionu eur, ze kterého odvedly na daních 3,2 milionu.

Thomas Gürlebeck z německého odborového svazu Ver.di upozorňuje, že většina daňových odvodů Amazonu končí v Lucembursk­u. „Když nakupujete u Amazonu, neuzavírát­e smlouvu s Amazonem v Německu, ale v Lucembur- sku, kde pak končí i většina daní. Při zohledňová­ní přínosů a negativ je nutné uvažovat i o tomto hledisku,“říká Gürlebeck.

Stejná kritika zaznívá i ze sousedního Rakouska. Situace došla dokonce tak daleko, že ji začala řešit Evropská komise. Komisař Joaquín Almunia v únoru ohlásil kontrolu daňových systémů některých zemí, které by podle něj mohly přinášet nedovolené pobídky nadnárodní­m megafirmám. Nejčastěji bývají v této souvislost zmiňovány Google, Apple, Starbucks nebo právě Amazon.

Internetov­ý velkoprode­jce plánuje svůj tuzemských sklad především k odbavení německého trhu. Jeho zástupci však chtějí v další fázi oslovit ve větší míře také tuzemské zákazníky.

„Máme v plánu obchodně expandovat do dalších evropských zemí, a to včetně Česka. A je pochopitel­ně logické, že web v českém jazyce by nám v tom pomohl, stejně jako lokální platební metody,“uvedl minulý týden v rozhovoru pro MF DNES šéf Amazonu pro Evropu Timothy Collins. Další podrobnost­i však neprozradi­l.

Představa lokalizova­ných stránek Amazonu však děsí tuzemské e-shopy. „Počeštění webu Amazon totiž může řádně zamíchat s lokálním retailem – ať už tím tradičním, kamenným, nebo internetov­ým. Malí prodejci, kteří žijí především z individuál­ních služeb, začnou čelit kolosu, který prodává zcela neosobně, technicky, a ano, levněji. Důležité například je, že tito malí či střední obchodníci jsou právě ti, kdo dávají Čechům důstojnou práci, kdo platí v Česku daně, kdo udržují jakousi tradici a kulturu,“říká Andrea Čižmářová, ředitelka internetov­ého obchodu Kasa.cz.

Že jsou obavy prodejců na místě, ukazují i zkušenosti z Německa. Tam v lednu vyhlásilo insolvenci jedno z největších nakladatel­ství a zároveň jeden z největších internetov­ých prodejců Weltbild. Firma nedokázala Amazonu vzdorovat, a snažila se mu tedy přizpůsobi­t. Rozšíření nabídky z knih na pračky a jiné zboží však nakonec vedlo ke krachu. Jan Brož, Pavel P. Novotný

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia