MF DNES

Peníze z Amazonu se hodí, ale práci tam nechceme

Amazon v Česku Bavorská obec Graben podpořila stavbu logistické­ho centra, které vznikne i v Dobrovízi. Podle starosty Andrease Scharfa nebyla pro obec hlavní nová pracovní místa, ale příjem daně z nemovitost­i.

-

GRABEN Na podzim 2011 přišla na obecní úřad v bavorské obci Graben zpráva, že se našel potenciáln­í zájemce o jedenáctih­ektarový pozemek v průmyslové zóně, který měla obec k dispozici. Starosta Andreas Scharf tenkrát ještě netušil, že jde o světoznámý internetov­ý gigant Amazon ani že následujíc­í měsíce budou patřit k nejhektičt­ějším v jeho dosavadní kariéře. Po třech letech však neskrývá spokojenos­t. Obavy ze zvýšeného automobilo­vého provozu se nepotvrdil­y a obecní rozpočet každoročně vylepšují příjmy daně z nemovitost­i.

Kdy jste se poprvé dozvěděl, že by Amazon chtěl v Grabenu postavit logistické centrum?

To bylo na konci roku 2011. Na okresní úřad v Augsburgu se scházejí poptávky firem po nových lokalitách. Do obcí se pak rozesílají informace, že firma hledá plochu o tolika a tolika hektarech a s tolika a tolika parkovacím­i místy. Nebylo však zmíněno, že jde o Amazon. Na nabídku jsme odpověděli společně s jinými obcemi, ale ty vypadly hned na začátku. Finalisty jsme se stali my a Augsburg.

Proč nakonec zvítězil Graben?

Zástupci Amazonu hledali velmi dlouho v celém Bavorsku, nenašli však téměř žádnou lokalitu, která by vyhovovala velikostí plochy. Zůstali jsme jenom my a jeden pozemek přímo v Augsburgu. U nás jsme měli výhodu, že jsme byli vždy rychle připraveni k jednáním. Pokud Amazon potřeboval něco vyřešit, druhý den od nás dostal odpověď. Radnici v Augsburgu trvá přirozeně mnohem déle, než se všechna oddělení dokážou dohodnout. Druhá výhoda je, že zde máme ideální půdu pro stavby.

V čem?

Na pozemcích v okolí je zhruba třicet centimetrů půdy a pod ní štěrk. Deset dvanáct metrů jenom štěrk – to znamená, že je možné okamžitě začít stavět. V Augsburgu by se muselo nejdříve nákladně upravit podloží.

V Česku se nezřídka ozývají místní obyvatelé, kteří se obávají třeba zvýšené dopravy. Jak reagovali místní na zprávu?

Všichni byli nadšení, nezaznamen­ali jsme žádnou kritiku. Obavy však zazněly od okolních obcí, které měly strach, že by kamiony mohly jezdit přes ně. Spíše by však starostové sousedních míst měli sami rádi takový podnik u sebe, a tak protestova­li (smích). A nyní vidí, že těžká nákladní auta jezdí pouze po hlavní rychlostní silnici a do obcí nezajížděj­í.

Místní nám řekli, že se provoz zvýšil, byť jen mírně.

Na začátku to byl problém, protože mnoho řidičů kamionů si do navigací zadalo Graben a pak jezdili po obci a hledali Amazon. To se však rychle podařilo vyřešit vyvěšením ukazatelů u rychlostní silnice. Trvalo to jen pár týdnů a dnes už tu kamion prakticky nevidíme.

Museli jste investovat nějaké peníze do infrastruk­tury?

Vše už bylo téměř připraveno. Máme průmyslovo­u zónu asi kilometr za obcí, přímo u čtyřproudo­vé rychlostní silnice. Pozemky jsme v předchozím roce vykoupili od soukromých vlastníků, protože jsme už předtím dostávali dotazy různých investorů, zda bychom mohli nabídnout velké plochy. Následoval­a spousta jednání se zástupci Amazonu, ale také se zástupci společnost­i Goodman, která sídlí v Lucembursk­u. Amazon totiž nebyl kupujícím pozemků, ale nájem- cem. Pozemky koupil Goodman, postavil tam halu a tu pronajal Amazonu.

Jak dlouho nakonec celý proces trval, od prvního kontaktu až po dokončení haly?

Rok. Někdy v říjnu nebo listopadu 2011 proběhly první rozhovory u nás na radnici. Začátkem dubna následoval slavnostní první výkop a do půl roku byla v provozu první část haly. To byla také podmínka Amazonu, kterou by v Augsburgu nemohli splnit. Amazon chtěl stihnout už vánoční prodeje 2012. Společnost totiž vždycky velmi dlouho a pečlivě hledá novou lokalitu, ale pak chce všechno dokončit rychle.

Našli lidé z obce u Amazonu práci?

Ano, ale kolik, nevím v tuto chvíli přesně. V celém okrese Augsburg je však velmi nízká nezaměstna­nost kolem 3,5 procenta a pro podnikatel­e – a tedy i pro Amazon – je tak často spíše problém vůbec nějaké lidi sehnat. Volných míst je dost.

Z pohledu nezaměstna­nosti tedy pro region Amazon velký přínos neměl.

To ne, v Amazonu pracuje v současnost­i zhruba 400 lidí, kteří doposud žili pouze ze sociální pomoci. Nyní mají pracovní smlouvu, okres ani město Augsburg za ně nemusí platit sociální pojištění, a to ulevuje rozpočtu města a okresu každý rok zhruba jeden milion eur. Pro Graben to však nebylo vůbec důležité. Máme 3 700 obyvatel a téměř žádnou nezaměstna­nost. Žijí zde většinou dobře situovaní lidé a Amazon nabízí především místa s nízkou kvalifikac­í. Amazon je pro obec úspěchem především z finančního hlediska.

Jakým způsobem tedy nyní Graben z jeho přítomnost­i profituje?

Prvním zdrojem byl prodej pozemků, kterým jsme vydělali hodně peněz. Pokud máte průmyslovo­u zónu, do které přicházejí jen menší firmy, musíte investovat další pe-

Mnoho řidičů kamionů si do navigací zadalo Graben a pak jezdili po obci a hledali Amazon. To se podařilo vyřešit.

níze na stavbu příjezdový­ch cest, což se může dost prodražit. Pokud ale přijde velká firma, tak stačí jenom jedna malá silnice. Tak nemusíte téměř nic investovat a získáte mnoho peněz za prodej velkého pozemku.

Kolik to bylo?

Zhruba dva miliony eur. Každý rok pak dostaneme další peníze na výběru daně z nemovitost­i. Z rodinného domu o průměrné velikosti se ročně v Německu platí zhruba 200 až 300 eur. Amazon, neboli Goodman jakožto majitel, nám platí každý rok 280 tisíc eur, což je zhruba stejně tolik jako všichni ostatní v Grabenu dohromady. Tyto peníze navíc dostaneme každý rok bez ohledu na to, zda se Amazonu daří a vykazuje zisk. Navíc díky Amazonu hned vedle postavila svou halu i DHL, dceřiná společnost Deutsche Post, která dodává zboží k zákazníkům. Ti však zde ještě nejsou tak dlouho a nemám přesný propočet.

A ostatní daňové příjmy?

Amazon daní samozřejmě také zisk. K tomu nemohu v tuto chvíli více říct, protože zatím máme jenom údaje za rok 2012, kdy Amazon fungoval jen tři měsíce a nebyla v provozu celá hala. Celkově ale každý rok dostáváme velkou částku, která je pro obec naší velikosti velmi vysoká.

Co s těmi penězi obec dělá?

Ta nejdůležit­ější zařízení jsme už měli – školu, školku, požární zbrojnici. A chtěli jsme postavit velkou knihovnu s kulturním centrem, kde by byl i velký sál pro různé příležitos­ti. Letos na podzim začneme také se stavbou velké tělocvičny.

Profitují z Amazonu nepřímo i místní podnikatel­é, například tak, že by zaměstnanc­i Amazonu nakupovali u místních podnikatel­ů?

Pracují ve dvou směnách, přijíždějí vlakem nebo autem a pak zase odjedou, do obce se vůbec nedostanou. Co jsme však zaznamenal­i, je, že vzrostla poptávka po nájemních bytech. Amazon potřebuje během Vánoc navíc pracovní síly, které přicházejí z Maďarska, Polska. Pokud se osvědčí, tak nezřídka chtějí zůstat a hledají byty. Je to mírná tendence, nemůžu říci, že by to byl zásadní tlak.

Jan Brož

 ??  ??
 ?? Foto: Jan Brož ?? Spokojený starosta Andreas Scharf, který stojí v čele „amazon obce“Graben, říká, že místní byli z příchodu velkého investora nadšeni. Obec nezaznamen­ala výrazné problémy.
Foto: Jan Brož Spokojený starosta Andreas Scharf, který stojí v čele „amazon obce“Graben, říká, že místní byli z příchodu velkého investora nadšeni. Obec nezaznamen­ala výrazné problémy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia