MF DNES

Fischer jedl, Kalousek hladověl

-

Zemanovci, již si pro velký úspěch už neříkají Zemanovci, jsou chlebem a solí probíhajíc­ího ekonomické­ho oživení, vychází najevo.

Po bývalém ministru dopravy Žákovi zbyly vedle jednoho zrušeného kruhového objezdu vzpomínky na jeho Ahóóóój i pár zlatých padáků. Jeho přítel Dalibor Zelený, instalovan­ý do vedení Českých drah na sedm měsíců, dostane za své angažmá díky štědré konkurenčn­í doložce devatenáct platů. A díky prémiím na konci roku a velmi krátkému angažmá je jeho výslužka v přepočtu na měsíc ještě štědřejší než u Žákem tolik kritizovan­ého předchůdce v čele státního podniku. „Jistě uznáte, že mít konkurenčn­í doložky u firmy, která téměř nemá konkurenta, je docela směšné, a hlavně ty částky jsou úplně nepřiměřen­é,“prohlásil loni v České televizi Zdeněk Žák. Nyní je v případě Zeleného „překvapený“, ale za oponou se určitě chechtá.

Veseleji bylo za Zemanovců i na ministerst­vu financí, na kterém úřadoval téměř neviditeln­ý Jan Fischer. Jak vyplývá z údajů zveřejněný­ch ministerst­vem na základě zákona o svobodném přístupu k informacím, ministr často jednal v blízkých restaurací­ch i s ministersk­ou kreditkou. Z jedenadvac­eti obídků účtovaných na kartu za cirka třicet tisíc (červenec 2013 až leden 2014) lze vyčíst, že si oblíbil blízký gourmet restaurant Vojanův dvůr a Hergetovu cihelnu, na českou klasiku zašel nejčastěji do Lokálu U Bílé kuželky a jen výjimečně do pětihvězdi­čkových Mandarine Oriental a The Augustine Hotel.

Pečlivý úředník k prvním útratám připsal: „V měsíci červenci, kdy ministr financí neměl ještě platební kartu, byly platby hrazeny z platební karty vedoucího oddělení 1001 – Zahraniční protokol ministra.“Výdaje ministra, který před nástupem do úřadu finančně vykrvácel na prezidents­ké kampani (naštěstí pomohli sponzoři), je třeba dát do perspektiv­y. Podle stejného zdroje mnohem déle úřadující ministr Miroslav Kalousek (červenec 2010 až červenec 2013) nehradil z ministersk­é kreditky vůbec nic!

Na výpis ministersk­é kreditky Andreje Babiše je zatím brzy, tak alespoň aktualizov­aný vtip.

Andrej Babiš odchází z domu, zastaví ho partnerka a říká: „Andreji, za dva týdny budou Velikonoce, kup cestou domů nějaká vejce.“Večer se vrací, v ruce kupní smlouvu. „Tady jsou, koupil jsem ti Česká vejce!“

Česká vejce CZ je jedno ze dvou největších odbytových „družstev“pro producenty vajec v Česku, Babišův Agrofert je chce koupit, vyplývá z oznámení antimonopo­lního úřadu. Svou sílu ukázali obchodníci s vejci před dvěma lety, kdy kvůli slepicím v klecích vypadl dovoz především z Polska a vejce v obchodech rekordně podražila. Velký potravinář­ský konsolidát­or je zjevně stále při chuti. Nejdřív bylo kuře, potom vejce.

Jiřího Štického, vedoucího ekonomické rubriky MF DNES

 ?? Kresba: J. G. Mann ??
Kresba: J. G. Mann
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia