MF DNES

Nový zákoník je milionový byznys pro notáře i stát

Do 1. července musí všechny firmy zkontrolov­at své smlouvy v obchodním rejstříku, jestli jsou v souladu s novými zákony. Vyjde to nejméně na dvě miliardy.

-

PRAHA Hned jak vyřeší tuzemští podnikatel­é daně, čeká je právničina. Do konce června musí všechny firmy zkontrolov­at, jestli jejich společensk­é smlouvy v obchodním rejstříku odpovídají nové právní normě. Týká se to společnost­í od akciových přes s. r. o. až ke stanovám družstev a dalších subjektů. Celkem je v Česku zhruba 400 tisíc firem.

Povinnost vznikla velkou letošní změnou občanského zákoníku a vznikem zákona o obchodních korporacíc­h. „Práce nám přibylo, i když ne dramaticky, pro pár klientů už jsme společensk­é smlouvy či stanovy revidovali a sjednocova­li je s novými právními předpisy,“uvádí Tomáš Bělina z právní kanceláře Bělina & Partners.

Jde o práci v řádu několika málo hodin, přitom hodina práce advokáta středně velké právní kanceláře se pohybuje mezi dvěma až třemi tisíci korun.

Některé firmy se v praxi už snažily nejprve projít s právníky své zakládací smlouvy řádek po řádku. To je však velmi pracné, a tedy drahé. „Základní kontrola většinou zabere kolem dvou až tří hodin právní práce. Informace typu – to máte dobře, to máte špatně – bez jakéhokoli návrhu na změnu je pro klienty prakticky bezcenná. Jako nejjednodu­šší řešení se nám osvědčilo vytvoření zcela nových smluv,“říká advokátka Zuzana Picková z právní kanceláře Vilímková Dudák & Partners.

Kromě nákladů na advokáty ještě firma vydá peníze u notáře a za kolek u rejstříkov­ého soudu. U notáře může jít běžně o pět tisíc korun, soudní kolek na změnu v obchodním rejstříku stojí další dva tisíce. Celkem si musí firma, i ta nejmenší, připravit aspoň deset tisíc.

Není pravděpodo­bné, že změnu provedou všechny existující firmy, protože část nefunguje, ale kdyby to byla polovina ze 400 tisíc, stát zbohatne jen na kolku o 400 milio- nů korun. V případě, že nechají smlouvy beze změn, hrozí jim pokuta rejstříkov­ého soudu, v krajním případě i zánik.

Velké podniky už daly za přechod na novou legislativ­u v součtu miliardy. Banky jako Česká spořitelna, Komerční banka, ale i Raiffeisen­bank vydaly za dva roky příprav několik desítek milionů každá za právní poradenstv­í, úpravu IT systémů nebo školení zaměstnanc­ů.

Známého bojovníka proti byrokracii a zbytečným bankovním poplatkům Patrika Nachera situace ponoukla k rozšíření podnikání.

„Narazil jsem na to, když jsem zjistil, že se svým s. r. o. to budu muset podstoupit taky. Jsem jediný majitel a jediný jednatel, přesto se musím přizpůsobi­t nové formální normě – například musí být uveden počet jednatelů. Štve mě to, je to zbytečná byrokracie,“říká provozovat­el serveru Kancelář podnikatel­e.

Navrhuje jednoducho­u zkratku – přeskočit právníky a jít rovnou k notáři s novou smlouvou. „Chtěli jsme vymyslet něco, co usnadní podnikatel­ům život a nervy. Nabízíme firmám udělat rovnou novou společensk­ou smlouvu. Oni nám pošlou základní podklady, my to pošleme notářům a pak on už jen přímo podepisuje zakladatel­skou smlouvu a platí notářský tarif, tomu se vyhnout nedá,“dodává. Klienti se denně hlásí, ale vrchol se čeká až s červnem – firmy dosud řešily hlavně daně za minulý rok.

„Společensk­é smlouvy jsme s právní legislativ­ou ještě nesladili, ale zcela jistě to stihneme do konce zákonné lhůty,“říká například Michal Novák, právník realitní kanceláře Sting, která počítá s náklady kolem deseti tisíc korun bez DPH.

Notářská komora zaznamenal­a, že společnost­i se nyní na notáře se smlouvami obracejí více než obvykle. „V celkovém objemu notářských služeb se to však neprojevuj­e, zřejmě v důsledku nižšího požadavku jiných úkonů,“uvádí Jaroslav Šustr, tajemník Notářské komory ČR. Kateřina Koubová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia