MF DNES

11. vítězství. A příště do Francie!

Žádný český sportovní tým v poslední době na světové úrovni nevládl tak jako tenisté. Skolili Japonce a potřetí v řadě jsou v semifinále Davis Cupu.

-

TOKIO Kdesi v dáli, na ostrově ležícím v Tichém oceánu, pod dozorem japonského císaře Akihita...

... pokračoval pozoruhodn­ý příběh české tenisové reprezenta­ce.

V tokijské aréně Ariake Coliseum si trojice Rosol, Štěpánek, Veselý sebejistě podala Japonsko 5:0.

Potřetí za sebou postoupila do semifinále Davis Cupu.

Protáhla svou sérii neporazite­lnosti na 11 střetů a 37 měsíců.

A udržela šanci na velkolepé za- vršení ryzího zlatého hattricku. Třikrát v řadě (vlastně dokonce pětkrát) naposled triumfoval­y Spojené státy v letech 1968–1972.

„Tu spanilou jízdu bychom si rádi prodloužil­i. Píšeme historii a inkoust nám ještě nedošel,“pronesl veterán Radek Štěpánek pro Facebook daviscupov­é party.

On a Lukáš Rosol rozhodli už v pátečních dvouhrách a sobotním deblu. Přemohli soupeře oslabeného o jedničku Nišikoriho Ito – Štěpánek 7:6 (7:5), 6:7 (5:7), 1:6, 5:7 Daniel – Rosol 4:6, 4:6, 6:3, 6:4, 2:6 Ito, Učijama – Štěpánek, Rosol 4:6, 4:6, 4:6 Učijama – Rosol 3:6, 6:3, 4:6 Daniel – Veselý 4:6, 4:6

Další čtvrtfinál­e

Francie – Německo 3:2 Švýcarsko – Kazachstán 3:2 Itálie – Británie 3:2

(12.–14. září) Francie – Česko Švýcarsko – Itálie Česko vyhrálo poslední dva ročníky

Semifinále

a dvojku Soedu. Sami postrádali tahouna Tomáše Berdycha. Ten posílal kumpánům gratulace přes internet, zatímco se sám připravova­l na antukovou část sezony.

Rázné české vítězství se vyjímalo v jinak napínavém čtvrtfinál­ovém víkendu. V září nastoupí Češi ve Francii, která otočila bitvu s Německem z 0:2 na 3:2. Druhou dvojici tvoří Švýcarsko s Itálií, přičemž oba se zvedali ze stavu 1:2.

Švýcaři se i s Federerem a Wawrinkou soužili s Kazachstán­em, který v březnu 2011 naposledy zaskočil Česko. Italy postrčil dál Fognini, jenž včera na antuce v Neapoli zničil Murrayho.

České naděje na obhajobu titulu do značné míry závisejí na Ber- dychově účasti v zářijovém semifinále ve Francii. Ta má v zásobě čtyři trumfy z Top 30 na žebříčku ATP: Tsongu, Gasqueta, Monfilse a Simona. Do elitní padesátky se vejde devět jejích reprezenta­ntů. Užitečný je též deblista Llodra.

Berdych v 1. kole pomohl vyřadit Nizozemsko, jinak se po letech věrné služby vlasti letos soustředí na soukromou kariéru.

„Ještě nám zbývá skoro půl roku času,“řekl kapitán Jaroslav Navrátil na Facebooku. „Dáme Tomášovi klid, má před sebou tři grandslamy. Snad zůstane zdravý a bude se mu dařit. Necháme to na něm. Vyřešíme to někdy před US Open.“

To znamená koncem srpna. Do té doby se může přihodit ledacos.

Závěr minulého týdne v Tokiu ukázal, jak Rosol dospěl do hlavní role, dokáže přispět v singlu i ve čtyřhře. Propast, jež se kdysi hloubila za dvojicí Berdych, Štěpánek, zmenšuje i talent Jiří Veselý.

Ten včera v Japonsku dobyl své první daviscupov­é vítězství. „Je to krásný pocit a další maličký splněný sen,“řekl Radiožurná­lu. „Pomůže mi to, kdyby někdy bylo potřeba, abych nastoupil na ostrý mač.“

Není sporu, že ho Česko brzy nasadí. 20letý levák už se vyškrábal na 67. místo v pořadí ATP Tour. Na turnajích se v uplynulých měsících udatně rval s Murraym či Andersonem. Při sepisování tenisových dějin by od Štěpánka záhy mohl převzít pero a kalamář. Karel Knap

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia