MF DNES

Disciplína především, velel Zlín. Přesto se po faulech bál

Kdepak, tohle ještě může být drama. Zlín ve třetím semifinále odmítl, aby byl Třinec výhru od finále – a snížil na 1:2. Boj o Masarykův pohár pokračuje dnes.

-

ZLÍN Z teoreticky největšího nedostatku se může stát přednost.

Chce to i trochu štěstí, ale hokejistům Zlína se to podařilo.

Hned pět ze šesti zlínských beků se dalo označit za nezkušené: nejstarší Kotvan je ročník 1990, Matějíček, Řezníček, Horák a Urbanec se narodili ještě později. Distancova­ný Zámorský a zraněný Tesařík chybějí nejen při plnění defenzivní­ho základu, stejnou měrou jejich um chyběl při útočení.

Někdy spíš odpalovali na jistotu, než aby zkusili konstrukti­vní rozehrávku. Často trefovali jen prvního hráče Třince před sebou a puk vůbec nedoletěl k brankáři Hrubcovi. Vyrobili pár chyb.

A přece jeden z mladých zlínských obránců rozhodl!

Teprve 22letý Martin Matějíček v přesilovce napřáhl a v ideální pozici propálil všechno a všechny včetně gólmana Ocelářů. Jeho teprve druhá trefa sezony měla pro domácí nesmírnou hodnotu.

„Trefil to výborně. Na to se nedá nic jiného říct,“uznal Šimon Hrubec. Nebýt Matějíčkov­y pumelice, málem by udržel druhé čisté konto po sobě. Pojišťovac­í trefu Zlína přidal až Ondřej Veselý čtyři sekundy před koncem do prázdné branky.

„ Byli jsme jaloví dopředu,“uznal třinecký kouč Jiří Kalous. „Srdíčko rozhodlo,“souhlasil jeho zlínský protějšek Juraj Jurík a do- dal, že jeho tým výhru především ubojoval. Byla to poctivě ubráněná práce. Zlín zkrátka vsadil na to, že stav 1:0 už nepustí.

„Bylo zřejmě, že kdo dá první gól, rozhodne,“uvedl třinecký bek Marek Trončinský.

Puk vystřelený třineckým hráčem dvakrát trefil tyč. I díky tomu si Libor Kašík užil návrat do branky rovnou s vychytanou nulou. Snajpr Martin Růžička se do tutovek nedostával, domácí mu věnovali speciální pozornost.

„Hlídají si ho víc, možná by toho chtělo využít – někdo jiný musí zůstat odkrytý,“plánuje Trončinský a kanonýrovi Ocelářů věří: „Jeho čas přijde.“

Může se tak stát už dnes, kdy série pokračuje čtvrtým duelem stejně jako druhé semifinále mezi Brnem a Spartou. V něm byl před nedělním duelem stav 1:1, zápas skončil až po uzávěrce tohoto vydání. Miroslav Němý ZLÍN (nem) Nezvykle naštvaný kouč Rostislav Vlach rozdával pokuty. A spolu s celým trenérským štábem velel: Disciplína je klíč!

„Určité zlepšení tam je. Ale pořád je na čem pracovat,“řekl zlínský asistent Juraj Jurík po premiérové výhře svého týmu v semifinále proti Třinci: „Byly tam některé zbytečné zákroky v poslední třetině, to by se nemělo stávat.“

Zlín v sérii na úvod přišel o distancova­ného beka Zámorského, pak rozhodl Köhlerův zbytečný faul, navíc Honejsek a Ondráček dostali osobní tresty.

„Snažili jsme se dávat si pozor,“líčil bek Martin Matějíček, autor vítězné trefy – a zároveň hráč vyloučený v poslední části, čímž dal Ocelářům šanci na vyrovnání. „Ke konci jsem udělal zbytečný faul, naštěstí jsme to zvládli,“ulevilo se mu.

„Přišlo mi, že Zlín hrál úplně stejně. Spíš sudí nechali utkání trochu volnější,“hodnotil třinecký Jakub Orsava. Podobně to viděl i obránce Marek Trončinský: „Oni měli pět vyloučenýc­h a my čtyři? Rozhodčí holt nastavili takový metr. Něco pískali, něco ne.“

Poměr 5:4 pro Zlín byl stejný i ve druhém semifinále, po němž Vlach vyhlásil „mobilizaci“, aby se zbytečně inkasované góly neopakoval­y. Dokonce sáhl v rozjetém play-off k finančním postihům, ač to nedělává.

Až na fauly Matějíčka a Řezníčka – zmíněné zákroky v poslední části – jeho přísný režim pomohl. Zlín udržel nervy. Viditelnýc­h potyček mnoho nebylo.

„Jasně, nějaké pošťuchová­ní tam je, ale to k play-off patří,“říkal Trončinský. „Mně osobně to nerozhodí. Přijde mi, že se řeší hlavně série Brna a Sparty, a my hrajeme v klídečku někde vedle.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia