MF DNES

Ve stopách Daridy. V Plzni zraje další mimořádný talent

Tohle v Plzni umějí: připravit si náhradu, když opora odchází či stárne. Tak, jako se předloni vyšvihl Vladimír Darida, stejnou cestu teď razí i Patrik Hrošovský, jarní objev fotbalové ligy. Také díky němu Plzeň zůstává ve hře o trofeje.

-

PRAHA Očima nostalgie to byl smutný pohled. Pavel Horváth v teplákové soupravě a upnutém rozlišovák­u se rozběhával za brankou. Poklus sem, tam, téměř celý druhý poločas. Na trávník se dostal až na posledních pár minut. Chystá se velké loučení? Očima budoucnost­i – nádhera! Z hloubi pole svištěla perfektní kolmá přihrávka. Po zemi, dostatečně daleko od beků Dukly, zato milimetrov­ě přesně na rozběhnuté­ho Koláře. Gól, 2:0 pro Plzeň.

Dřív by takový pas vyslal kouzelnou levačkou Horváth, v sobotu si dal pravačkou záležet Patrik Hrošovský, 21letý Slovák, objev jara.

„Je opravdu výborný,“chválí ho útočník Stanislav Tecl. I jemu přihrál na úvodní gól, při výhře 3:0 pak rozjel také třetí akci.

„Jednou za nás zaskočí mladší, to se týká všech,“říká David Limberský, při Horváthově absenci kapitán. Téměř 39letý veterán, ještě nedávno nepostrada­telný muž plzeňské sestavy, zatím nezvyklou roli bere. „Máme nabitý program, tak točíme sestavu,“vysvětluje stroze kouč Dušan Uhrin mladší.

Hrošovský hrál poprvé naplno proti Lyonu v Evropské lize, od té chvíle Plzeň vítězí. V českém poháru bojuje o semifinále, v lize nevypouští boj o titul: Sparta šla do utkání se Slováckem (po uzávěrce vydání) s pětibodový­m náskokem.

„Daří se celému mužstvu,“říká skromně Hrošovský. Právě na něj se upíná pozornost, zvlášť když tak připomíná Vladimíra Daridu, někdejší plzeňskou oporu. Čím?

Příběhem. Byl to překvapivý, ale promyšlený tah, když Darida na jaře 2012 v 21 letech naskočil do zálohy místo Petra Jiráčka, jenž odešel do Německa. Jistotu získal na hostování v Sokolově, stejně tak teď Hrošovský ve Znojmě.

Rolí na hřišti. „Má přehled, umí vyhodnotit situaci, góly připravuje a sám má tvrdou střelu. Prostě komplexní záložník,“říká Tecl.

Přístupem. „I když nehrál, chystal se svědomitě,“všiml si Uhrin.

Vystupován­ím. „Je tichý, určitě tišší než Horvi,“směje se Tecl.

Pravda, pomohla mu i náhoda. Nebýt zranění spoluhráče, pustila by ho Plzeň ještě do Znojma. Ale jinak v klubu dobře vědí, jaký klenot mají. Z Trenčína ho přivedli v 17 letech. Bydlel na internátu a sportovní gymnázium uzavřel maturitou.

Darida v Plzni válel rok a půl, dostal se do reprezenta­ce, v létě 2013 přestoupil do Freiburgu za víc než 100 milionů korun. „Patrik má na to, aby šel v jeho stopách,“předpovídá Limberský. A Hrošovský přiznává: „Vláďu jsem sledoval.“

Klapne to? Ondřej Trunečka

 ?? Foto: Ladislav Němec, MAFRA ?? Nečekaný tahoun. Slovenský záložník Patrik Hrošovský v Plzni odsunul matadora Pavla Horvátha na lavičku.
Foto: Ladislav Němec, MAFRA Nečekaný tahoun. Slovenský záložník Patrik Hrošovský v Plzni odsunul matadora Pavla Horvátha na lavičku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia