MF DNES

Z pasáčka krav pomocníkem hvězd. Teď chce Kirui rekord

-

PRAHA Hned za cílem se usmíval, se vztyčeným palcem pózoval fotografům. Jako by právě nezvládl pražský půlmaraton v čase 59:22 minuty, který je druhým nejlepším v historii tohoto podniku. Jen Etiopan Tsegay tady předloni běžel rychleji (58:47).

Jako by keňský vytrvalec Peter Kirui mohl utíkat ještě rychleji. Ani stopa po únavě. „Na posledních kilometrec­h jsem věděl, že to bude na hraně 59 minut, mám osobní rekord. Proto ta radost,“vysvětlova­l po závodě, který ozdobila i jeho krajanka Joyce Chepkiruio­vá, vítězka mezi ženami, traťovým rekordem a pátým nejrychlej­ším časem historie 1:06:19.

Od 13. kilometru 26letý Keňan běžel do cíle osamocen. Muž, který dosud pracoval pro druhé a pomáhal ke světovým rekordům v maratonu krajanům Patricku Makauovi ( 2011) a Wilsonu Kipsangovi (2013), se vydal pro vlastní triumf.

„A povedlo se,“pravil poté, co s ním vystoupili na stupně vítězů Etiopan Geremew a další Keňan Wanjiru. Poprvé v 16leté historii závodu se tři běžci dostali pod hodinu.

V roce 2012 vyhrál Kirui půlmaraton v New Yorku (59:39) a byl to příslib něčeho velkého na nejdelší trati. Zatím k tomu nedošlo. Ve stejném roce byl v maratonu v Amster- damu desátý (2:09:15) a loni v New Yorku osmý (2:11:23), dvakrát nedoběhl. To ho však neodradilo.

„Znám příčiny, poslední dva roky byly těžké. Studuju na policejní akademii v Nairobi, stát se policistou je důležité pro moji rodinu,“přiblížil otec tříleté dcery a ročního syna. „Nairobi je nízko, 1 700 metrů nad mořem. Jinak trénuju v Kerichu, to je o 500 metrů výš a samé kopce. Běháme od půl šesté ráno do sedmi, celý den pak máme program na akademii.“

Jako kluk na otcově farmě každé ráno dojil krávy. „Pak jsem utíkal čtyři kilometry do školy, domů na oběd, zase do školy na odpolední vyučování.“Ještě na střední škole o víkendech vodil krávy na pastvu.

Pražský půlmaraton měl ukázat, jak je připraven na další cíl – při pražském maratonu má být 11. května vodičem krajana Mosese Mosopa. „Chce tu běžet traťový rekord, takže musím být připraven na 2:05, nebo dokonce 2:04.“

A potom? „Do měsíce bych měl dokončit akademii, pak začne můj vlastní trénink. Věřím, že i já můžu pokořit světový rekord v maratonu.“Útočit hodlá koncem roku v Chicagu nebo v New Yorku. „Nebo za rok v Praze,“usmál se.

Sám může být hvězdou. Zaděláno má už z Prahy. Jiří Jakoubek

 ?? Foto: AP ?? Spartakus potřetí Stejně jako v letech 2010 a 2013 ovládl 33letý Fabian Cancellara, přezdívaný Spartakus, jednu z nejslavněj­ších klasik Kolem Flander. Švýcar dominoval spurtu čtveřice uprchlíků. V něm si lídr stáje Trek poradil s triem belgických...
Foto: AP Spartakus potřetí Stejně jako v letech 2010 a 2013 ovládl 33letý Fabian Cancellara, přezdívaný Spartakus, jednu z nejslavněj­ších klasik Kolem Flander. Švýcar dominoval spurtu čtveřice uprchlíků. V něm si lídr stáje Trek poradil s triem belgických...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia