MF DNES

Kdo jiný? Kostkám vládne dál Spartakus Cancellara

Klobouk dolů před Fabianem Cancellaro­u. Stáj Omega tak dlouho kontrolova­la závod. Ale byl to opět švýcarský „Spartakus“, zbavený záhy všech pomocníků, kdo vyhrál klasiku Kolem Flander.

-

OUDENAARDE Když ve Flandrech triumfoval v roce 2010 poprvé, zbavil se posledního soupeře Toma Boonena 20 kilometrů před cílem.

Když vyhrál loni, setřásl zbylého soka Petera Sagana na Paterbergu, 14 kilometrů před metou.

Tentokrát se Fabian Cancellara dlouho musel bránit. Pak udeřil poprvé. Byl ve čtyřčlenné skupině, která se hnala z Paterbergu za titulem. A v ulicích Oudenaarde přišel ve spurtu úder číslo 2.

Utopen v objetí manželky slavil 33letý Švýcar, přezdívaný Spartakus, třetí triumf na legendární klasice po kostkách a říkal: „Bylo to dnes tak tvrdé. Zato teď je mi fantastick­y. Obhájit vítězství je ještě lepší než získat ho poprvé.“

Obhájil ho ve dni, který jako už tradičně ve Flandrech nabídl totální cyklistiku s množstvím úniků, kolizí, pádů a se statisíci diváků.

Belgičan Vansummere­n se srazil se starší ženou stojící na ostrůvku uprostřed silnice. Seniorka skončila v nemocnici v kritickém stavu, cyklista se zraněním hlavy. Do nemocnice odvezli také Ukrajince Popovyče, jednoho z Cancellaro­vých pomocníků v týmu Trek. Třikrát ležel na asfaltu další ze Švýcarovýc­h klíčových mužů, Belgičan Devolder. A když se 40 kilometrů před cílem zformovala v čele 13členná vedoucí skupina, zůstal v ní Cancellara z Treku sám, stejně jako Slovák Sagan z Cannondalu. Naopak stáj Omega Pharma tu hrála čtyřčlenno­u přesilovku, ve skupině šlapali Boonen, Terpstra, Vandenberg­h – i Zdeněk Štybar.

„Příliš brzy jsem byl bez pomocníků,“říkal Cancellara. „Překopali jsme pak strategii. Musel jsem se spolehnout na vlastní chytrost.“

Konkurenčn­í Omega nesmlouvav­ě kontrolova­la zhruba 80 procent závodu, na jeho konci však zůstala bez stupňů vítězů. Ve dvojici, která se 40 kilometrů před cílem odpoutala od ostatních, sice měla Vandenberg­ha (s van Avarmaetem z BMC), ale za ním Boonen a spol. až příliš zpomalili a byli dojeti dalšími cyklisty. Když pak za vedoucím duem vystartova­li Vanmarcke z Belkinu a Cancellara, nedokázali reagovat.

Štybar dřel, snažil se chytat nástupy, vypadal plný sil. Na Paterbergu, posledním z kopců-hellingenů, však zůstal už i jeho zásobník sil takřka prázdný. Do cíle dojel poblíž Sagana na 18. místě.

Počtvrté v letošních klasikách série World Tour se umístil v první dvacítce. Za týden na kostkách Paříž–Roubaix dostane další šanci.

Tomáš Macek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia