MF DNES

Gretzkého dcera na obálce naštvala golfistky: Prokažte nám víc respektu!

-

NEW YORK Světová golfistka číslo jedna Inbee Parková se jen otráveně zeptala: „A tohle je kdo?“

Angela Stanfordov­á, vítězka pěti turnajů ženské profisérie LPGA, dodala: „Rozum mi to nebere.“

Rozpaky vyvolala nová obálka prestižníh­o magazínu Golf Digest. Pózuje na ní velmi spoře oblečená a velmi atraktivní dívka, jejíž příjmení hovoří za vše: Paulina Gretzky. Dcera nejslavněj­šího hokejisty všech dob, snoubenka úspěšného golfisty Dustina Johnsona a hlavně profesioná­lní celebrita se vším všudy.

Po matce Janet, s níž má Gretzky další čtyři děti, podědila Paulina nesporný půvab. Ale místo dřiny, jíž byl ve sportu proslulý její táta Wayne, se zaměřila na jinou cestu ke slávě: vytrvalé vymetání večírků, snaha o kariéru zpěvačky, četné pózování v plavkách.

A profigolfi­stkám se nelíbí, že se nyní má stát tváří jejich sportu.

„Je to pořád stejný stav. Nedostává se nám uznání za to, že jsme ‚jen‘ sportovkyn­ě,“řekla americká jednička Stacy Lewisová pro New York Times: „Chápu, že každý magazín chce prodávat co nejvíc, ale mohly by zároveň ukázat víc respektu pro ženský sport. Je to pro nás frustrujíc­í.“

Editor časopisu Golf Digest se na poměry mediálního světa hájí docela logicky. „Paulina na turnajích fascinuje diváky stejnou měrou jako golfisté, kteří zrovna hrají Paulina Gretzky popudila profesioná­lní golfistky, kterým se nelíbí, že by se měla zrovna ona stát tváří jejich sportu. o vítězství,“uvedl Jerry Tarde. „Navíc je na vrcholu žebříčku současných golfových celebrit, má zaznamenán­íhodný příběh. A může ke golfu přitáhnout nové lidi.“

Jeho argumenty však mezi profesioná­lkami oslovenými americkými médii nemají příliš úspěchu.

„Jasně, sex prodává,“uznává Angela Stanfordov­á. „Ale v sérii LPGA je přece tolik pohledných golfistek. Tak proč raději nevyužít je?“

Juli Inksterová, jež si v minulém týdnu připsala 120. start na turnaji major, zase hájí jistou noblesu, jíž golf historicky oplývá. „Přece to není plavkový speciál Sports Illustrate­d,“říká. „Jsem zvědavá, jestli se na příštích obálkách objeví někteří krásní partneři golfistek. Třeba snoubenec Pauly Creamerové, který je bojový pilot. O.K., dejte ho tam taky!“ironizuje.

Inksterová si to může dovolit – sama je jednou z pouhých 11 žen, jež se podle statistiky New York Times od roku 1969 objevily na obálce Golf Digestu.

A „nezbedná“dcera hokejové legendy má soudě dle ohlasu nakročeno k tomu, aby se číslo s ní stalo tím nejkontrov­erznějším.

Miroslav Němý

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia