MF DNES

F1: Pod světly v Bahrajnu kraloval Hamilton

-

MANÁMA (on) Jsou týmoví kolegové, nejsilnějš­í pár letošního ročníku formule 1, ale silvestrov­ské večírky spolu zřejmě trávit nebudou.

„Mezi mými pěti nejlepšími přáteli určitě není. A já mezi jeho taky ne. Jsme kolegové,“prohlásil Lewis Hamilton o Nico Rosbergovi, svém „parťákovi“z Mercedesu.

Právě oni dva zatím kralují letošní sezoně. Rosberg vyhrál úvodní závod, Hamilton další dva včetně včerejší Velké ceny Bahrajnu, která se jela poprvé pod umělým osvětlením. Poklidnou bitvu o titul od nich však nečekejte.

Niki Lauda, Toto Wolff a Paddy Lowe, šéfové Mercedesu, dokonce měli s oběma jezdci dlouhé sezení, aby jejich vztahy urovnali. Bojí se, že vzájemné spory mohou pokazit útok na pozici mistra světa. Útok, který mají tak dobře rozehraný. Vždyť pořadí MS vypadá nyní takto: 1. Rosberg 61, 2. Hamilton 50.

„Strávili jsme s oběma chlapci hodně času. Nejsou u nás jen proto, aby drželi nohu na plynu. Jde i o to, co se jim honí v hlavách,“poodkryl Wolff. „Probrali jsme spolu dva tucty případů a říkali si, jak se mají zachovat. Chceme, aby se k sobě chovali férově a jejich hlavním soupeřem nebyl týmový kolega, ale zbytek pole.“

Zbytek pole se však na začátku sezony zdá pouze jako komparz pro dvojici „stříbrných šípů“. Včera nejrychlej­i odstartova­l Rosberg, jenže hned v první zatáčce využil Hamilton výhodnější vnitřní stopy a před kolegu se dostal. Brit dokázal Němci poodjet, rozdíl mezi nimi však smazal safety car, který vyjel na trať ve 42. kole po kolizi Gutiérreze a Maldonada. Po restartu závodu se dala čekat velká bitva o čelo – a také přišla.

„Je 10 kol do konce, co kdybychom dovezli obě auta v klidu do cíle,“vyzýval Paddy Lowe oba jezdce přes týmové rádio. Marně...

Rosberg na měkčích gumách dorážel na svého rivala, zatímco zbytek týmu v boxech trnul, aby vzájemnou nehodou nepustili před sebe soupeře. Němec se dravě dral dopředu – na chvíli se dokonce před Hamiltonem ocitl! – ale Brit si vždycky vzal vedoucí pozici zpět. První dojel i do cíle, kde pak laškoval s Rosbergem, jako by za sebou právě neměli úmornou bitvu.

Nad tratí tou dobou bouchal ohňostroj. Právem: strhující souboj si oslavu zasloužil. Pokračovat bude příští neděli při Velké ceně Číny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia